Dubonos - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Üldine ämblik on kõige huvitavam passerine'i meeskonna esindaja. Perekondliku klassifikatsiooni kohaselt kuulub see harja perekonda, mis kehtestab lindude tingimusliku seose selliste laialt levinud ja tuntud lindudega nagu härjapuu, rohelised, kuldpõrandad, samuti peenikud ja isegi kanaria. Dubose levitamise kohad on üsna ulatuslikud. Nad elavad isegi Euroopa mandri kõige kaugemates piirkondades, kuigi esmapilgul meenutavad neid eksootilisi linde. Selliste mõtete põhjuseks võib olla üksikisikute salajasus ja nende harjumus elama asustustest eemale.

Samas on selle liigi esindajaid raske täita näiteks Ühendkuningriigis või Skandinaavia riikides. Vahemere kaldal elab väga vähe populatsioone. Omakorda elab tohutu hulk selle liigi linde Hispaania ja Bulgaaria soojades servades, mitte mööda Kesk-Euroopast, paljudest Krimmi poolsaare ja imelise Kaukaasia armastatust. Kontinendi Aasia osa on asustatud ka kangrute poolt. Eelkõige on linnud Põhja-Iraanis, Afganistanis, Jaapanis ja Ida-Hiinas.

Oaks on rändlind, sest nad on sunnitud asendama põhja kliima raskuse lõunapoolsete laiuskraadide talvitamiseks. Piirkondades, kus hooajalisus on nõrgalt väljendunud, eelistavad tamm-ninad istuvust nomadilisele eluviisile.

Kuidas linnu näeb?

Täiskasvanud inimese suurus on keskmine. Ehitise suuruse ja iseloomu poolest on selle liigi lind sarnane võlviga. Niisiis, tema keha pikkus ei ületa tavaliselt 18 sentimeetrit. Sellise pikkusega proportsionaalne on 32 sentimeetri tiibade pikkus. Professionaalsete ornitoloogide ja lindude entusiastide erilist tähelepanu pööratakse selle hobuseliigi nokale, kuna see erineb oma erilisest massilisusest, koonilisest kujust ja ainulaadsest helesinilisest värvist, mis on talvel taltsutatud. Lindu lühike saba on värvitud mustaks, väikesed jalad on roosad. Südamiku iiris on tavaliselt tumepruun.

Pöörduksime lindude ploomi omaduste poole. Meeste värv erineb heleduse poolest naistest. Selja- ja kõhuosad, mis loovad üldise tausta, on värvitud helepruuniks. Mõnikord on üksikisiku ploomi punakas. Lindi kael on tähistatud heleda kohaga, mis sarnaneb väikese lipsuga. Pea alumist osa tähistab ka kerge ploomi. Kontrastsed mustad triibud ühendavad lindu ja selle nokka. Sellised "löögid" on olemas tiibade ploomil. Lisaks on tiivad kaunistatud mitme valge, pruuni ja sinise värvi triibuga. Harja tagakülg on tavaliselt kaetud valge suledega. Naistel on tihtipeale täiendavad dekoratiivsed elemendid, mille rollis ristuvad triibud kaunistavad lindu.

Lindude aretamise funktsioonid

Tammiparte paaritumisaeg algab niipea, kui ilmuvad kevadetähised, kuigi selle liigi laululinnud on tihti talvekuudel. Kuid elanikkonna seas on tõeline elujõulisus aprillis. Mai on parim aeg pesitseda selle linnuliigi esindajate poolt. Töö selle loomisega kestab kaua, sest see on väga töömahukas lindlaev. Ornitoloogid määravad selle perioodi keskmiseks kestuseks 1 kuu. Goosebirdide pesad, nagu ka teised kullafilee perekonna esindajad, asuvad nii keskmistel kui kõrgetel puudel. Nende kuju meenutab kergelt purunevat ja üsna sügavat kausi, mille raadius ja kõrgus ulatuvad umbes 100 millimeetrini. Pesa valmistamiseks kasutatav materjal on oksi, oksi ja juure. Tavaliselt on pesa raam või välimine osa kootud suurest ja vastupidavast materjalist, seejärel on see vooderdatud rohuga, lehtedega, hobusejõhviga või sammaliga.

Vastsündinud pesas mai lõpus seab emane ganad munad, mille arv varieerub 3 kuni 5 tükki. Munade värvus ei ole ühtlane, see on kerge taust, millel on tumedad täpid ja pruuni või lilla värvi lokid. Kogu suveperioodil toodab lind ainult ühte sidurit. Tulevaste järglaste haudumine toimub peamiselt naise poolt 14 päeva jooksul. Selle perioodi jooksul võtab meessoost naised toiduga varustamise üle ning jälgib ka selle ohutust.

Pärast sündi jäävad tibud pesasse 13-16 päeva. Nii naissoost kui ka mehed otsivad vastsündinule toitu. Huvitav on see, et tibude esimesed päevad toidavad ainult putukaid. Sellist toitumist põhjustab kasvava organismi vajadus suurel hulgal valku. Alles pärast esialgset söötmist toovad tammepuud vanemad pesakonda köögivilja. Augusti alguseks muutuvad tibud kõige iseseisvamaks. Septembris lahkuvad pesitsevad linnud piirkonnast, kus nad kogu kevadel ja suvel enamasti viibisid.

Tammiparte keskmine eluiga nende looduslikus elupaigas on 4-5 aastat. On fakte, mis näitavad selle liigi esindajate võimet elada 14 aastat.

Kuidas linnud käituvad?

Esimene mulje, mis areneb igaüks, kes vaatab tammeparte, iseloomustab linde kui flegmaatilist ja isegi osaliselt laiskat. Väärib märkimist, et see on tugev pettus ja selle põhjuseks on selle liigi lindude võime pikka aega liikuda. Tammikuid sõidavad kiiresti, kuid nad eelistavad ületada lühikesi vahemaid nii rühmades kui ka individuaalselt. Lennu ajal püüavad nad putukaid. Täiskasvanu võib tõusta 250 meetri kõrgusele.

Oakfonosid iseloomustab hea tuju. Lindude elustiili saladust määrab nende eelistus elada ja pesapuudesse sügavates pesades. Linnud langevad maapinnale toidu otsimise hetkel või vajadusel kustutada janu. Kuid isegi nendel juhtudel ei sõida nad puudest eemale.

Tavaliselt söövad linnud marjade luudest. Niisiis on linnuliikide lemmikhillus kirsi kondid. Nende suured nipid jagunevad kergesti. Lisaks sööb lind kevadel noorte puude idusid ja pungasid, samuti putukaid, mis on suvel rohkesti koor ja lehestik.

Kus linnud elavad?

Lindude levikupiir on piiratud Euraasias asuva pikisuunalise ribaga, mis pärineb saartelt, kus Ühendkuningriik asub, Alaska. Lennu ajal sõidavad linnud Marokosse ja Alžeeriasse. Mõned populatsioonid on leidnud Põhja-Aafrikas sobivad elupaigad.

Pesade jaoks eelistavad segametsad, kus nad elavad varjatult, ronides sügavale puude kroonidesse. Kesk-Euroopa - selle linnuliigi kõige laiema leviku koht.

Dubonos on lemmikloom

On dokumenteeritud juhtumeid, kus inimesed on kala püüdnud kodus hoida. Need on haruldased, kuid väärivad erilist tähelepanu. Selle põhjuseks, miks lind tõenäoliselt inimeste tähelepanu pälvis, on selle atraktiivne välimus. Kodused tammepuud elavad puuris. Mugavaks eluks vajalike tingimuste kohaselt ei peeta seda lindu kohutavaks. 3-4 nädala jooksul pärast püüdmist käituvad linnud ettevaatlikult, kuid pärast seda kergesti taltsutatakse.

Lindi puur peab olema suur ja avar. „Eluruumi“ valmistamiseks vajaliku materjali valimisel peaks valik kindlasti langema metallist või äärmuslikel juhtudel võimaldama metalli kombinatsiooni teiste materjalidega, kuna linnu tugev nokk hammustab lihtsalt puidust varraste kaudu.

Selleks, et luua lindile vajalikud elutingimused puuris, on kasulik paigutada mitte ainult söödavaev ja joogivesi, vaid ka supluslindude paak (rahva nimega "kupalka"). Nagu varem öeldud, on lindude flegmaatilise temperatuuri peegeldamine ekslik. Veenduge, et see kogemus aitab mänguasja, mida saab paigutada puuri.

Pöörake tähelepanu toitumisele, mida peab hoolitsema iga hooliv omanik. Niisiis on selliste taimede seemned nagu päevalill, kaer või kanep ideaalne parkimistöökodade söömiseks. Lindude soovil on hernesaba või puu seemned: lepa, pärn, tuhk. Piiniapähklid muutuvad linnule peeneks raviks.

Tammepuude jõu all on jõu all maitsema kirsi, kirsi luud. Olge ploomi kividega ettevaatlik, mitte alati suletud. Nautige lindu, kes võib karja marju ja looduslikku roosi, viburnumit ja elderberry. Ärge kahetsege oma õhtusöögilaua puuviljade ja köögiviljade liblikas, jaga seda kurgile või õunale. Rohelised, idandatud teraviljad, võilill on kasulikud ja vitamiinirikad tammepuule. Kevadel saate lindudele meeldida pungad ja noored võrsed. Eriti keedetud, soolamata teraviljad, kriitirikas kriit või kruus on täienduseks põhiravile.

Huvitavad faktid

  1. Talude populatsioonid ei levi üle Kirde-maailma osade. See seletab tormide puudumist Taanis, Norras või Rootsis.
  2. Mis puutub laululindudesse, ei erine goosebird ilusate ja meloodiliste trillidega. Tema laulu meenutab rägistavat kiristamist ja lõhenemist.
  3. Üksikisiku kuulumine põrandale mõjutab lindu suurust, mistõttu naissoost naised näevad rohkem miniatuure.

Video: tavaline (Coccothraustes coccothraustes)