Hiiglaslik mooli rott - kirjeldus, elupaik, elustiil

Tänases artiklis uurime pimedate perekonna esindajat, kes on näriliste rühma. Imetaja on mõnevõrra sarnane mooliga, kuid täielikult atrofeeritud visuaalne seade muudab need isikud ainulaadseks omal moel. Neid iseloomustab võime kaevata maad, mitte küünte, vaid oma hammastega. Kündunud maa on suurem kui moolide pind, tegelikult eristavad paljud sellised loomad seda aspekti arvestades. Kuid ärge võtke ennast ette, uurime kõike õigesti.

Eluviis

  1. Loomadel on lõikehambad ja piisavalt suured. Moolid hakkavad maa kaevamisel küüniseid. Pärast esindatud isikute tegevust jäävad pinnase vaiad. Nad võivad ulatuda 50 cm ja rohkem. Ja kuhja kaal on umbes 9 kg. Ühel hektaril võib samaaegselt elada 4-20 pereliiget. Närilised on kevadel kõige aktiivsemad. Nad puhkavad talvehooajal ja suvel ei uppu nad talveuni.
  2. Nende loomade poolt jäänud labürindid on keerulised ja üsna huvitavad. Neil on palju tasandeid, millest igaüks on omavahel põimunud. Ülemine tsoon on ette nähtud toiduks, see võib asuda kuni 30 cm sügavusel. Nad koguvad juured ja mugulad. Teine tasand määratakse tulevaste järglaste eluruumide ehitamiseks. Ka siin on hoiuruum, kus üksikisikud saavad kõik kõige väärtuslikumad. Teine tasand on sügaval maa all - 3,5 m kaugusel.
  3. Talvel sulgevad inimesed maapinna abil tunnelite sissepääsu. Imetajad elavad siin, kuni see soojeneb. Piirkondade järgi võib kogu labürindi struktuur kuluda kuni pool kilomeetrit. Territooriumil on umbes 8-10 toidukaupu. Talvehooaja varud on umbes 10 kg kaalust. Loomad on säästlikud ja rahulikud, eriti külmadel aastaaegadel.
  4. Neile inimestele on iseloomulik üks märk. Iga pereliige kaitseb oma vara, kaitseb neid. Mõnikord kuuluvad meessoost isikud, kes lõppevad surmaga. Mis puudutab eksisteerimise kestust, elavad loomad 8 aastat, mõnikord kauem.
  5. Põllumajandustootjad ei meeldi pimedatele, sest need põhjustavad olulist kahju põllumajandustegevusele. Lihtne on teada, et territooriumil alustas perekonna esindaja. Mõningast üksteisest kaugel on palju erinevaid slaidi. Lisaks saidi väljanägemise halvenemisele ähvardavad pimedad saaki. Nad söövad mugulaid ja juured. Eriti sageli kannatavad kartulid, peet, maisi, porgandid, oad jms.Päeva jooksul tarbib loom umbes 5 põõsast juurvilju.
  6. Kui pimedad koerad elavad oma valitud maal, on neid raske välja saata. Tavaliselt inimesed üles saidid üles, kuid see ei anna 100% garantii. Oluline on kaevata 0,5 meetrit või sügavamalt, et hävitada üksikisikute söödakari. Mõned kasutavad repellente eeterlike õlide ja muude ainete kujul, nende isikud ei talu.
  7. Harrastajad püüavad loomi käsitsi. Nad leiavad esimese sissepääsu ja teise, mille järel nad kaevavad nende piirkondade vahele segmendi. Kuna kõõm püüab eelnõusid kõrvaldada, siis tulevad nad välja, siis saad sa kahjurite kätte saada. Mõned inimesed lihtsalt segavad vett saviga ja valavad nende läbipääsudesse.

Välised märgid

  1. Tähelepanuväärne on see, et asjaomased isikud ei saa kiidelda suurel määral oma visuaalsest atraktiivsusest. Need loomad kinnitavad tugevalt hambaid. Keha on tugevalt laiendatud. Ja see on üsna suur võrreldes teiste süütega. Täiskasvanu võib kasvada kuni 35 cm. Sel juhul on kehakaal umbes 1 kg.
  2. Ravitud loomadel ei ole silmi. Näol pole isegi kõrvu. Sellised isikud meenutavad arusaamatuid olendeid, mis on kõige sagedamini Ameerika õudustes. Siiski tuleb kohe öelda, et esitatud loomad on täiesti ohutud. Nad ei saa isegi kedagi haiget teha ega oma elu kaitsta.
  3. Huvitaval kombel on eriti noored pimedad kohad looduslike vaenlaste vastu võimetud. Kõige sagedamini esinevad rebased, kassid ja saakloomad oma rollis. Sageli on selliste loomade värv monotoonne. Tuleb märkida, et kirbud elavad mooli rottide karusnahkades ja on ka pimedad.
  4. Arutletud loomi nimetatakse sageli väikesteks maastikusõidukiteks. Nad suudavad kiiresti liigutada oma labürindid nii tagurpidi kui ka ees. Kui mooliliige vajab ümberminekut, teeb ta seda väga kiiresti, pöörates ennast ümber.

Aretus

  1. Esitatud loomad eelistavad juhtida ainult üksildast elustiili. Üksikisikud võivad üksteisega ristuda ainult paaritumisajal.
  2. Sellisel ajal moodustavad rotid isegi terved rühmad. Samal ajal on sellel 1 isane ja 2 naist. Pärast paaritumist sünnib umbes 2-3 last.

Staatus

  1. Hiiglaslik marutaud on haruldane loomaliik. Kurb asi on see, et igal aastal väheneb üksikisikute arv järk-järgult. Probleem on selles, et nad harva toodavad järglasi. See juhtub ainult üks kord iga kahe aasta tagant. Enamik noori sureb esimesel eluaastal.
  2. Lisaks väheneb elanikkond tänu asjaolule, et inimesed kündavad maad pidevalt või karjatavad karja. Erinevate kanalite ehitamine kahjustab ka liikide arvu. Arvesse võetud isikud on Punases raamatus loetletud ohustatud liikidena.

Hiiglaslik marutaud peetakse hämmastavateks loomadeks. Nad ei kuulu mooli alamliiki, kuna viimane on putukakas. Vaatlusalused isikud on närilised. Seetõttu ärge segage neid loomi omavahel segi. Pimedad laigud on väljasuremise äärel ja maa peal on väga vähe inimesi. Kuigi nad on kaitstud, ei suurene nende arv.

Video: hiiglaslik mooli rott (Spalax giganteus)