Imperiaalne tamariin - kirjeldus, elustiil

Maailmas on palju ahvi liike. Need erinevad välimuse, suuruse, käitumise poolest. Ahvid elavad paljudes maailma osades. Üks väga huvitav ja originaalne ahv on imperialistlik tamariin. Need on väga väikesed ahvid, mis kuuluvad igrankovye perekonda. Neil on üks huvitav omadus, mille tõttu saab neid teistest liikidest kergesti eristada.

Kuid need armas ahvid ei ole mitte ainult erinevad. Teistes liikides on pakendi juht meessoost, kuid keisri tamariinidel on olukord teistsugune. Kooli juhib vanim naine. Neil on erinevalt soost esindatud esindajad, osaliselt vastupidised rollid. Lõppude lõpuks peaksid mehed oma pakendis toitu saama ja koos nendega ka poisid. See liik avastati 1907. aastal. Vaatleme üksikasjalikumalt, miks neil ahvidel on selline nimi? Millised on nende eripära? Kus nad elavad? Mida nad söövad?

Välimus

Need on väga väikesed pereliikmed. Nende keha jõuab 25 cmini, täiskasvanud looma kehakaal on umbes 300 g, kuid nende saba on suhteliselt pikk. Selle pikkus vastab kehale. Tänu niisugusele pikka sabale ei näe tamariinid nii väikesed kui tegelikult. Kui tamariin liigub läbi puude, aitab saba neid tasakaalus hoida. Pöörates puust puu poole, otsivad nad oma toitu. Peas kasvab mantel viisil, mis sarnaneb "krooniga". See on ka üks põhjus, miks kõnealune liik sellist nime sai. Küünte olemasolu on ka liigi eristav tunnus. Lõppude lõpuks on teistel primaatidel sõrmede otstel küüned.

Nende värvus on tume, peaaegu must. Aga habe ja vuntsid on kontrastsed ahvide üldise karvavärviga. Need osad on täiesti valged, nad näevad välja nagu hallid. See funktsioon on neile kõige atraktiivsem ja tänu sellele on need teistest märgatavalt erinevad.

Osa nime "imperial" loomadest sai just nende elegantsete vuntside tõttu. Kui teadlased selle liigi avastasid, tulid nad kohe meelde, et üks Saksa keisritest, kelle nimi oli Wilhelm II, oli täpselt sama vunts. Selline nimi tundus teadlastel kõige sobivam. Et see on vaate taga.

Elupaik

See primaadi liik elab Lõuna-Ameerika vihmametsades. Neid võib näha sellistes riikides nagu Peruu, Boliivia ja Brasiilia.

Toit, elustiil

Need ahvid on puu loomad. See tähendab, et suurem osa ajast, mida nad veedavad puudele. Selleks on nende keha täiesti kohandatud. Neil on pikk saba, mis täidab tasakaalustamise funktsiooni, võimasid küüniseid, mis aitavad kinni puude koorest, ja karmid käpad, millega ahvid puul hoitakse. Kuna nad on väga kerged, saavad nad isegi puu pealt ronida, kus nad saavad kõige mahlakad puuviljad.

Reeglina on nad vaid tihedas metsas. Nad läbivad kõik avatud ruumid. Nad elavad väikestes rühmades kuni 10 inimeseni. Igal karjal on oma konkreetne territoorium, mis tamariinid kaitsevad innukalt vaenlaste tungimise eest. Kui nad tahavad äkki oma kohale asuda asuma teisi selliseid ahve, siis territooriumi omanikud neid ei luba. Ühe tamariinirühma hõivatud territoorium on tavaliselt umbes 30-40 hektarit. Nad kaitsevad oma territooriumi mitte võimsa küünte ja fangidega. Nad ründavad ka neid, kes julgevad oma väikeseid vigastada.

Sotsiaalne hierarhia pakendites on hästi arenenud. Kodu siin on kõige kogenum naine, millele järgneb kõik teised naised. Tamariini hierarhia järgmine samm on lapsed. Mehed on siin kõige madalamal tasemel. Igas grupis elavad tavaliselt 1-2 meest.

Teine huvitav tunnus nende loomade käitumisest ja elustiilist on korrapärane vuntside soeng. Nad lõikavad vuntsid üksteisele. Protsessis suhtlevad loomad aktiivselt.

Nende primaatide toitumise aluseks on taimne toit. Nad armastavad väga puuvilju ja marju, mida kogutakse pidevalt vihmametsade põõsastest ja puudest. Nende lemmiktooted on noored oksad ja lehed. Mõnikord söövad nad lilli.

Loomade toit on ka nende loomade toitumises. Aeg-ajalt püüavad nad konnad ja sisalikud. Kui nad pesitsevad linnumunad, söövad nad ka seda.

Aretus


Paarimisperioodil võib emakeelne tamariinil olla rohkem kui üks partner. Kui grupp ei ole üks, vaid mitu meest, on see kõigiga koos. Tellimus sõltub ka positsioonist hierarhias.

Selle liigi esindajate rasedus kestab umbes 45 päeva. Kuna see periood on liiga väikeste loomade jaoks liiga lühike, sünnivad lapsed väikesed, abitu. Pärast sündi kaaluvad nad ainult 35 g.

Kuid isegi vastsündinud tamariinidel näol on juba iseloomulikud kõõlused ja habe. Kuna matriarhia valitseb oma eluviisis, hoolitsevad mehed väikelaste eest. Nad kannavad pidevalt lapsi ise ja annavad naistele ainult söötmise ajaks.

3 kuu pärast saavad lapsed ise süüa ja liikuda. Pärast poolteist aastat jätavad noored mehed karjast teise liikmeks. Naised jäävad oma perekonda.

Looduses on eluiga umbes 11-15 aastat.

Arv

Praegu peetakse seda liiki "haavatavaks", kuigi tamariinide arv pole veel jõudnud kriitilisele tasemele. Tõepoolest, need ebatavalised primaadid muutuvad sageli salaküttide ohvriteks. Nad on püütud müüa kogudes või loomaaedades.

Selle liigi ja teiste troopiliste metsade elanike arvu mõjutab nende looduskeskkonna hävitamine. Lõppude lõpuks hävitatakse nende kodumaal asuvad vihmametsad väga intensiivselt. Selle tulemusena pole ahvidel lihtsalt koht, kus nad saavad elada ja oma toitu saada.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)