Wombat - kirjeldus, elupaik, elustiil

Wombats on kahtlemata loomade maailma unikaalsed esindajad. Lõppude lõpuks eksisteerisid nad meie planeedil palju miljoneid aastaid tagasi. Paljud selle looma liigid on surnud, kuid meil on veel võimalus neid näha.

Täna on kaks perekonda, mis kuuluvad wombatsi perekonda. Nad omakorda sisaldavad 3 liiki. Seal on lühikarvaline wombat, samuti pika karvaga wombatide perekond, mis sisaldab nii pikakarvalist kui ka Queenslandi wombati. Varem oli meie planeedil palju liike, kuid evolutsiooniprotsessis enamik neist kadus. See aitas kaasa mitmel põhjusel. On teada, et seal oli vähemalt 5 perekonda. Varem peeti pandasid nende loomade sugulasteks, sest neil on palju ühist.

Aga umbes 36 miljonit aastat tagasi hakkasid need loomad arenema eri evolutsiooni teedel. Selle tulemusena läksid nad minema ja omandasid oma iseärasused. Kui vaatate wombatsi ja pandade pilte, saate siiski teatud sarnasust jälgida.

Kirjeldus

Wombats on taimsed. Nad elavad Austraalias. Väliselt on selle liigi esindajad väikesed karud ja natuke merisigad. Täiskasvanute keha pikkus on umbes 70–120 cm, kaal on 20–40 kg.

Neil on üsna tihe, kuid kompaktne põhiseadus. Wombatsi keha on väike ja pea ja jäsemed on suured ja võimsad. Neil loomadel on väike arenematu saba. Nende vill on hall.

Selle liigi eripäraks on see, et keha tagaküljel on teiste imetajatega võrreldes ebatavaline struktuur. Tagaküljel on neil palju kõhre, nahk on karastatud, on luud. Kõik see on kilp. Loom kasutab seda oma kodu kaitsmiseks. Näiteks, kui keegi tahab avada wombati, läheb loom lihtsalt perse sissepääsu poole. Nii ta blokeerib läbipääsu auku ja võib siis vaenlase oma seinte vastu purustada.

Wombati pea väärib erilist tähelepanu. Võrreldes keha suurusega on sellel suur suurus. Peas on mõnevõrra lamedam. Kui wombat on ohus, võib ta end kaitsta oma peaga või isegi kasutada vaenlase ründamiseks. Samal ajal teeb ta liikumisi, mis näevad välja nagu butting, kuigi sellel loomal ei ole sarved.

Lõualuu ja hambad oma struktuuris on palju sarnased näriliste lõualuudega. Võrreldes teiste meriloomadega, on wombatidel vähem hambad. Ülal ja allpool on neil kaks lõiketõstet. Lisaks on olemas närimishambad. Aga pool puudu.

Neil loomadel on väga tugevad tugevad käpad. Igal neist on 5 sõrme, millest igaühel on küünised, mis on vajalikud loomade erinevate toimingute tegemiseks. Just nende küüniste abil kaevavad wombats oma augud suurepäraselt.

Need loomad on kuulsad oma võime eest kaevata kogu kuningriik maa alla. Paljud teadlased usuvad, et wombats on kõigi loomade kõige võimekamad ja suurimad ekskavaatorid. Üks inimene võib kaevata tõelise tunneli, mille pikkus on umbes 20 m, ja nende orud ulatuvad 3 m laiuseni, Wombats on varustatud reaalsete maa-aluste lossidega, kus nad elavad koos oma peredega. Nende käpad on väikese pikkusega. Kuid see ei takista loomadel kiirust kuni 40 km / h. Vajadusel saavad nad lihtsalt puul ronida või tiigis ujuda.

Eluviis


Austraalias elavad need ebatavalised loomad, kuid te võite neid kohtuda ka Tasmaania saarel.

Looduses on selle liigi esindajaid palju. Kuid selle looma nägemiseks võib olla harva. Selle põhjuseks on asjaolu, et selle liigi esindajad veedavad palju aega maa all. Nad elavad piirkondades, kus muld on kuiv, mitte kivine, puudub põhjavesi. Samuti takistavad neid erinevad puujuured ja taimestik. Nad valivad maapinna, kus on kõige lihtsam kaevata suur ruumikas tunnel.

Sellistest naaritsatest, mida loomad oma perekonda kaevavad, ehitatakse maa alla terved külad. Nad koosnevad avaratest eluruumidest ja väikestest tänavatest, mille kaudu loomad saavad oma tuttavas keskkonnas kergesti liikuda. Enamasti on nad just nende maa-alustes majades. Siin nad magavad päevasel ajal ja öösel tulevad pinnale toidu otsimisel.

Selle liigi esindajad elavad suure hulga üksikisikute rühmades. Sellised rühmad asuvad suurel territooriumil. Sageli võib see olla suur väli, mille pindala on 20-25 hektarit.

Rühma liikmed märgivad väljaheidetega territooriumi, mis sarnaneb kuubikule. Sel viisil määratlevad nad vara piirid.

Need loomad on üsna rahulikud. Nad ei karda inimest. Looduses pole neil vaenlasi. Aga kui keegi tungib nende territooriumile, kaitsevad nad seda agressiivselt. Kui nad tunnevad, et oht läheneb, pöörduvad nad kohe oma suured pead, teevad helisid, mis mooingile meenutavad.

Vaenlane otsustab sageli, et on parem mitte võidelda sellise agressiivse vaenlase ja lehtedega. Aga kui vastane ei tagane, võib loomade vahel alustada lahingut. Võitlus peaga, nagu oleks vaenlane. Üldiselt esindavad selle liigi esindajad rahumeelset elustiili, kui nad ei ole ohus.

Võimsus


Neid loomi peetakse tõeliseks gurmaaniks, kes sööb ainult kvaliteetseid taimi. Nad saavad toitu kasutades oma küüniseid. Nende lemmiktooted on mahlased võrsed, juured. Nad armastavad ka sambla, marju ja teatud liiki seeni. Nende ainulaadsete loomade hammaste, huulte ja terava lõhnatunde abil valivad nad ainult parima toidu. Nad eelistavad nooremaid mitte karmid võrsed, lõikasid need juureni ja nautida suurepäraseid maitseid.

Nende hämmastavate loomade iseärasus seisneb ka selles, et nende seedimise protsess on teiste imetajatega võrreldes väga aeglane. Nad seedivad toitu 14 päeva. Nad ei vaja suurtes kogustes vett. Sellega sarnanevad nad kaamelitega. Wombat piisavalt, et kasutada 22 m vedelikku päevas iga kilogrammi kaalu kohta. Janu ja põud, nad kannatavad ilma raskusteta.

Aretus

Wombati tõuaretus toimub igal aastaajal, kuid kuivades piirkondades võib see sõltuda ilmastikust. Nad on rändloomad, kuid nende kotid ei asu ees, vaid tagaküljel. Tänu sellele naisele on kohapeal maad kaevatud ja kottidesse ei satu mustust.

Nende rasedus on väga lühike - umbes 20 päeva. Ainult üks poiss on sündinud. Naisel on oma kehal kaks niplit, kuid ta ei saa samal ajal kanda kahte last. Väike wombat on ema kotis umbes 8 kuud. Ta hoolib temast pidevalt. Pärast seda lahkub ta kottist, kuid ema hoolib kubist veel umbes aasta. Need looduslikud loomad elavad tavaliselt umbes 15 aastat. Kui hoitakse vangistuses - kuni 20-25 aastat. See sõltub toidust ja kinnipidamistingimustest.

Video: Wombat (Vombatidae)