Sparrow Hawk - kirjeldus, elupaik

Oled sa kunagi näinud, kuidas vares on kavalasti lind ja kiiret väikest lindu, mitte enamat kui varesed või sabad? Lind, kes püüab oma püüdjatest põgeneda, on õitsev haukas. Sügisel, kui Hawksid hakkavad eksima, on nende karjad isegi linna sees üsna suured. Neid linde saab tunnustada õhuke ja elegantne kujutis, piklik saba, mida pikendatakse tagurpidi.

Hawk ei karda lindude kari häireid, jättes need rahulikult, muutes sageli lennuvektorit, pöörates õhku. Mõnikord isegi haarates kedagi püüdjatelt, kes pakuvad paanikat ja kaose. Tavaliselt toitub sparrow hawk väikestel lindudel. Mehed, kellel ei ole eriti suuri suurusi, saavad püüda kuld-, vereplekke-, varba- ja muid väikelinnu, samas kui suuremad naised on täidetud tuvide, jõllidega jne.

Jahindusmeetodid

Sparrowhawk püüab oma saaki, olles eelnevalt peidetud põõsadesse või puude harudesse. Ta ootab, kuni kannatanu näeb, ja siis viskab ta kiiresti ja kiiresti. Sageli sõidab saagilind maa pealt väga madalalt, puutudes kiiresti puude ja harude lähedusse. See võimaldab tal pikka aega lindudele järele jõuda. Hawk saab võrdselt edukas saagi nii lennul kui ka ohvritel, kes vaikselt maapinnal või filiaalidel istuvad. Sparrowhawki lend on väga kiire ja vaikne, tänu millele libiseb lind elusolendite juurde, nii et tal ei ole aega ohtu märgata. Röövloom võib isegi püüda varblast bussipeatuse või söötja juures rahulikult istuvate tisside lähedal.

Nagu tavaliselt, haarab kull püüdnud saagiks, mõnikord isegi ilma seda tapmata, kuid kui see hetkel midagi häirib, jätab kiskja ebaõnnestunud saagiks. Tavaliselt elab see lind väikesel kõrgusel saagiga ning selle tulemusena on seal suled, luud, nokk, küünised ja lindude kolju.

Kui kull hunt erinevate väikeste loomade ja lindude jaoks, võib see mõnikord muutuda suurema ja ohtlikuma kiskja ohvriks. Öösel ründavad martens seda ja päevas ründavad veel ühte härjaliiki, Goshawki.

Käitumise tunnused

See kiskja on üsna ettevaatlik ja vaikne. Ta lendab vabalt ja vaikselt põõsaste ja puude vahel või otse maapinna lähedal, majade ja hoonete lähedal. Mõnikord on võimalik kuulda tema lühikest teravat nutt "Ki-ki-ki". Kui Hawks hakkab aretushooaja algama, hakkavad nad sagedamini karjuma. Nägemisteravus kotka sparroweris: selle silmad on suured, suunatud täpselt edasi ja see võimaldab suuremat nähtavust.

Pesitsemise jaoks valib hawk tavaliselt metsa servad, väikesed liigid, metsavööd. Mägipiirkondades võib ta ehitada pesasid kuni 2 km kõrgusel, kuid kindlasti metsavööndis. Külmadel perioodidel ja talvel võib seda leida linna parkidest või metsaaladest. Elupaikade elupaik: Euroopa osa Inglismaalt Hispaaniasse, Siberi lääneosa, Kesk-Aasia, Aafrika, p / ο Krimmis.

Pesi


Sparrow-Hawks on valmis kasvamiseks aasta vanuseks või veidi varem. Linnud kasutavad pesasid, mis on ehitatud mitu aastat. Paaril võib olla ka mitu pesitsuspaika, mida saab vaheldumisi kasutada erinevatel aegadel. Pesa on väike, lahtine ja kergelt kaootiline puitunud okste ehitus. Pesaplaat on piisavalt sügav, sest hoone servad on üles tõstetud, kull püstitab õhukeste oksade ja puust nõelte vooder. Sageli paikneb pesa kuuse- või männikahvlil, mitte niivõrd sageli haavade või kaskade juures, kuni 8 meetri kõrgusel.

Naine ja mees tegelevad pesa ehitamisega. Hawk paneb munad üsna hilja, mai alguses. Keskmiselt umbes 5-6 muna, millel on mattvalge varju, on kaetud pruunide ja tumedate värvidega. Kui mõnede tegurite tõttu sureb sidur, siis naissoost on sunnitud tulevikus järeltulijaid uuesti lükkama. Koostamine võtab veidi üle ühe kuu.

Haridus

Inkubatsiooniprotsess algab esimese muna ilmumise hetkest, seega on kõik järglased eri vanuses. Valgusesse, nad kooruvad lähemale juuli esimesele poolele ja enne kümne päeva vanust vajab iga tibu kütmist. Selle perioodi jooksul ei saa naissoost jahti pidada, nii et see vastutus lasub meestel. Kui ajal, kui emane tibusid soojendab, sureb, jätkab haarakas toit pesa juurde, kuid see ei suuda järglasi toita. Seega, kui väikesed lõugad juba teavad, kuidas liha rebeneda ja omaette sööta, jäävad nad ellu, muidu nad surevad.

Niipea, kui termoreguleerimise protsess tibude juurde naaseb, võetakse naissoost ka pesast välja jahti. Järeltulijad vajavad palju sööta, sest nad vajavad nõuetekohaseks arenguks energiaallikat. Seetõttu püüavad varbasõugad püüda võimalikult palju saaki kui mitte-pesitsemise ajal. Samal ajal püüavad nii naissoost kui ka isased pesitsusalalt lahkuda vähemalt 5-6 kilomeetri kaugusel.

Rändeelne periood


Kuu aega hiljem, kui tibud juba kasvavad, kuid ei ole täielikult sisustatud roolisulged ja mehaanilised suled, võivad nad juba pesast välja ronida ja asuda selle vahetus läheduses. Ainult viie nädala jooksul hakkavad tibud lendama õppima. Naised arenevad kiiremini kui mehed. Järgmise paari nädala pärast lendavad järeltulijad juba oma pesast lahku, juba teades, kuidas röövida ja püüda saaki. Täiskasvanud hakkavad pesitsemisperioodil levima: protsess algab tiibadega, mis asuvad tiibadel ja lõpeb suletud sulgedega. Kogu protsess kestab keskmiselt kaks kuni kolm kuud. Sügise alguses, enne oktoobrit, algavad põhjaosas elavad linnud lõunapoolsetesse riikidesse. Rände ajal jõuab Hawk kiirusega kuni 40 kilomeetrit tunnis.

Huvitavad faktid

Sparrow hawkidel on omamoodi sõltumatu ja sisemine populatsiooni suuruse reguleerimine. Sarnane nähtus esineb paljudes teistes röövlindude liikides. Ajal, mil lindudele ei ole piisavalt toitu ja saagiks, toidavad isased ja naised ainult 1-2 pesakonda. Ülejäänud väiksematel tibudel ei ole piisavalt sööta, nii et nad surevad paari esimese päeva jooksul.

Samuti on sparrow hawkil halb taltsutamise võimalus, mistõttu nad ei ole kunagi hariliku jahipidamise juures osalenud. Kuulus proosa-kirjanik A. Green sai õnnestuda ja taltsutada kullakeibi, kellele anti nimi Gul-Gul. Kultiveeritud kiskja ei suutnud saaki saagi õppida, nii et see suri kiiresti pärast loodusest vabanemist. See tibu sai prototüübiks, mis osales töös "Impatiens", mis ei olnud kunagi kirjutatud, ja lugu pealkirjaga "Hawk 'lugu".

Video: sparrow hawk (Accipiter nisus)

Vaadake videot: Kanakull tagasi loodusesse (September 2019).