Põhjapõder - kirjeldus, elupaik, elustiil

Käesolevas artiklis uurime artiodaktüülimetajat, nimelt põhjapõtru. See loom on kohal põhjapõtrade perekonna seas, mida eristavad harjumused ja elustiil. Euraasia ja Põhja-Ameerika elanikud kannavad ja hoiavad hirved majapidamises. Oma abiga teostage kaupade vedu ja liikuge ise. Hirved on väga levinud Kaug-Põhja tundras, neid leidub ka Taimõri poolsaarel ja teistes piirkondades. Kuid pole mingit mõtet jätkata, uurime kõiki aspekte järjekorras.

Kirjeldus

  1. Vastavalt keha pikkusele venitatakse perekonna esindajaid 2 m kõrgusele, kehakaaluga 200 kg. Turjakõrgusel kasvavad hirved keskmiselt 120 cm-ni. Põhjapoolsetes piirkondades elavad inimesed, nende üldised omadused, ei ületa lõunapoolseid partnereid. Need suuremad ja võimsamad.
  2. Selle sordi eripära võib pidada suurteks sarvedeks, mis inimestel on kaks sugu. Sarvedel on pikk ja paks alus, nad liiguvad kõigepealt tagasi, seejärel kalduvad edasi ja säilitavad selle vormi.
  3. Igal aastal lasevad inimesed sarved ära. Meestel toimub see tegu sügise lõpus või talve alguses ning naistel kevadel või suvel. Teatud aja pärast hakkavad sarved taas kasvama ja jõudma oma kõrgeima punktini. Teised harud on juba uuendatud sarvedel, formaat muutub keerulisemaks. Kui loom jõuab 5-aastase vanuseklassi, moodustuvad sarved täielikult.
  4. Hirved on kuulsad kaelaga kaunistatud piklike ja jäikade karvade poolest. Samal ajal on karvad rabedad, kiiresti murduvad, nii et karv tundub sageli kohmata. Iga karva tuum on õõnes, südamik puudub. Karusnaha puhul on see soe ja muutuv. Sõltuvalt toidust ja hooajast võib see varieeruda värvuse poolest, olles kerge või tume.
  5. Sageli võib värv olla räpane, mis koosneb tumedatest ja valgustatud aladest. Suvel on karusnahk pehmem ja lühem. Värv selle aja jooksul jõuab kohvi või pruuni tooni. Kaela külgmised osad koos suspensiooniga on pigmendivalgus. Noored loomad ei ole nii tumedad kui täiskasvanud põlvkond. Cubs on tõenäolisemalt mustvalge kui kirev. Need on pruunid või hallikaspruunid. Siberi lõunaosas elavate hirvede tagaküljel võivad olla valgustatud suured täpid.

Elupaik

  1. Põhiline leviala on tundra. Samuti leidub neid isikuid metsas tundras ja mägistes piirkondades. Nad võivad elada tasasel maal või okaspuudel. Mõned valivad karmid kerged metsad, teised asuvad lähemal soostele aladele.
  2. Talvel lahkuvad need inimesed tundrast. Sellise perioodi jooksul eelistavad nad elada edasi lõunas, näiteks taigas või metsas tundras. Karjas on umbes 2000 inimest. Esiteks, need sorteeritakse rühmadesse, seejärel hajutatakse erinevates piirkondades ja elavad väikestes kolooniates.
  3. Kui räägime rändest kevadel, on see aeglane. Tavaliselt liiguvad loomad sagedaste peatustega puhkamiseks. Täiendage energiavarusid, magama, jätkake teed. Kaks kuud on need inimesed võimelised ületama 250 kuni 750 km.

Võimsus

  1. Toitumist ei saa nimetada mitmekesiseks, kuna inimesed elavad praktiliselt samades kohtades. Peaaegu kogu elu on nad saanud toitu lumemassist. Ja sa pead üle saama lumekonksud, et saada toitu. Kui kate on lahtine, kaevavad inimesed seda 0,5-1 m sügavusele, kui pinnal on koorik, siis ainult 40 cm on piisavalt tugev, et ületada.
  2. Kõigepealt lumi kaevamiseks võetakse meessoost isikud. Nad rake hoiustavad ja leiavad taimset toitu. Siis söövad naised nendes piirkondades ennast ja ravivad järglasi. Vähemalt söövad nõrgad loomad.
  3. Hirved on talvehooajal tõsise stressiga, mistõttu nad vajavad tavalisest rohkem toitu. Kui nad söövad, siis nad ei peatu pikaks ajaks. Pärast rohu või samblike lagunemist jätkatakse söömist. Sama võimaldab ka tagant tulevat karja toita.
  4. Toitumise iseloomulikud tunnused on tingitud asjaolust, et esitatud imetajad võivad sambla omastada. Nad toetuvad isegi puude, võrsete ja muude tahkete taimsete toiduainete harudele. Sambli koostises ei ole peaaegu mingit valku, kuid see moodustab siiski menüü aluse.
  5. Suur osa toitainetest on eraldatud räni- ja muudele mineraalühenditele. Sammal on kõrge kalorisisaldusega toit, mida seeditakse pikka aega ja suurendatakse energiavarusid. Talvel vajavad need loomad valguühendeid ja muid mineraale.
  6. Nad täiendavad põhimenüüd koos külmade veega ja seentega. Ülejäänud perioodidel veedavad hirved need varud, mis neil õnnestus soojal hooajal kokku koguda. Elupaigas on vähe toitu, mistõttu rände tõttu laienevad inimesed seda.
  7. Teine toiteallikas on sammal. Eriti tihti toetub sellele, kui hooajaga kaasneb suur hulk lund. Reeglina satub sammal juhuslikult, seda ei otsita konkreetselt. Kui loomad vajavad palju toitu, toetuvad nad hiirtele, lindude ja tibude munadele.
  8. Perekonna esindajad võitlevad dehüdratsiooniga, mis tuleneb toiduga kaasneva lume tarbimisest. Nad suudavad ära visata sarved lootuses toitainete puudujäägi täitmiseks. Kui hooajaga kaasnevad rasked külmad lumesadu, nõrgenevad need loomad vedeliku puudumise tõttu.

Käitumine

  1. Väärib märkimist huvitav fakt, et esindatud isikud on avalikud loomad. Nad eelistavad karjatada suurtes karjades. Igaüks võib olla üle 1000 inimese. Kui loomad rändavad, siis see arv palju suureneb.
  2. Tähelepanuväärne on see, et esindatud hirved migreeruvad sama marsruudi jooksul mitme aastakümne jooksul. Sel juhul võib tee pikkus olla üle 500 km. Sellised inimesed ujuvad ilusti, nii et neil ei ole mingit probleemi ületada väina ja jõge.
  3. Selle liigi Siberi esindajad elavad peamiselt metsas talvel. Hilisel kevadel kogunevad hirved suurte karjadega ja juhivad tundrat. Praegu on sellistes kohtades loomadel rohkem toitu. Umbes suvi lõpus või sügise alguses tulevad asjaomased loomad tagasi.
  4. Mis puutub liigi Skandinaavia esindajatesse, siis nad püüavad metsadest eemal hoida. Caribou hirved, kes elavad kevadel keskel Põhja-Ameerikas, liiguvad metsast merele. Alles sügise keskel naasevad nad elupaigad.
  5. Samuti on olemas Euroopa seisukoht. Kogu aasta vältel liiguvad nad territooriumi lühikesteks vahemaadeks. Suvel eelistavad nad elada mägedes. Sellistes kohtades on see palju jahedam. Lisaks päästavad hirved ennast röövloomade eest. Talvel saavad nad teisele mäele liikuda või minna tagasi.
  6. Kui kurb see ei tundunud, siis hirved kannatavad suurel määral. Probleem on selles, et need putukad panevad munad otse looma naha alla. Varsti tekivad keed. Neis hakkavad vastsed kasvama. Isegi ninasõõrmetes munevad muna nina. Seega kannatavad ja hävivad loomad.

Aretus

  1. Mis puudutab paaritamisaega, siis hirvede mäng toimub peamiselt sügise keskel. Mehed võitlevad pidevalt omavahel, et saada naiste tähelepanu. Pärast paaritumist ootab paar umbes 8 kuud. Reeglina on sündinud ainult üks poiss. Ainult harvadel juhtudel on kaksikud.
  2. Vaid üks päev hiljem hakkab hirv jooma pärast ema. Enne talve saabumist peab emane piima toita järglasi. Pärast 3 nädalat pärast sündi hakkavad sarved hirvedes järk-järgult läbima. Ainult 2 aasta jooksul jõuavad hirved seksuaalse küpsuseni. Üksikisikute eluiga on umbes 25 aastat.

Vaenlased

  1. Suured suured röövloomad jahti peamiselt põhjapõtru. Kõnealustel isikutel on piisavalt rasva ja liha. Hirvede peamisi vaenlasi võib pidada karudeks, hundideks, ilveseks ja wolveriniks. See on esindatud loomade migratsiooni ajal avatud jahipidamiseks. Röövloomade jaoks on see kõige soodsam aeg.
  2. Sellistel aegadel kogunevad hirved suurte karjadega ja püüavad siirduda pika vahemaa tagant. Nõrgad ja haiged inimesed jäävad alati maha ja peksid karja maha. Ammendunud, nad saavad kergesti saak kiskjate jaoks.
  3. Kahjuks on suurimaks ohuks loomadele inimesed. See on see, kes hävitab hirved suurel hulgal. Kõik see juhtub looma liha, naha ja sarvede huvides. Põhja-Euroopa osas on praegu umbes 15 tuhat inimest.
  4. Põhja-Ameerikas on see näitaja palju suurem. Esindatud riigis on umbes 600 tuhat inimest. Venemaa polaarvööndis ulatub hirvede arv 800 tuhandeni, seal on ka kodused hirved. Nende arv ületab 3 miljonit.

Inimesel on pikad kodustatud põhjapõtrad. Nad lihtsalt eraldasid osa metsloomast ja aja jooksul loomad kohandasid. Selle tulemusena tunnevad inimesed suurt. Nad on harjunud inimestega ja viivad pooleldi vaba elustiili. Hirved ei hajuta ohu korral, vaid oodake inimestelt kaitset.

Video: põhjapõdra (Rangifer tarandus)