Magot - kirjeldus, elupaik, elustiil

Magoth on ahvi liik ja kuulub makaakide perekonda. Olles ainsad makaakide liigid, kes elavad väljaspool Aasiat, on see tavaline Atlasi territooriumil, samuti Maroko, Liibüa ja Alžeeria riikides. Territooriumit peetakse ainsaks primaadiliigiks.

Kirjeldus

Naised on tavaliselt väiksemad kui mehed - umbes 56 cm pikkused ja kaaluga kuni 10 kg. Mehed leitakse keha pikkusega umbes 72 cm ja kaaluga 15 kg. Koon on tumedalt roosakas ja eesmised käpad on pikemad kui tagumised.

Saba pikkus ei ületa 2 cm, see on peaaegu nähtamatu, algeline. Üksikvillal on tavaliselt mitmekesine värvus - hallikas kuni pruunikas kollane. Mõnikord on punakas toon.

Võimsus

Magotüübid eelistavad süüa taimseid toite ja putukaid. Taimedest valivad nad seemned, lehed, juured, varred, puuviljad ja isegi lilled. Putukate, vead, ämblikud, sipelgad, ussid saavad nende toiduks. Toidu koorimine põhjustab sageli puudele korvamatut kahju, mis võib põhjustada pagasiruumi kuivamist.

Elupaik

Selle liigi esindajad elavad Atlasi territooriumil, Maroko Alžeeria riikides. Mägedel levivad inimesed 2300 m kõrgusel merepinnast ja taluvad madalat temperatuuri kuni -10 ° C. Magnetite mugavaid elupaiku peetakse metsadeks, mis koosnevad peamiselt mändidest, seedritest või tammetest. Sellised metsapiirkonnad on täis rohujuure, võrseid, seemneid, pungasid ja putukaid.

Soolised erinevused

Erinevusi selle alamliigi meeste ja naiste vahel esindavad suuruse erinevused. Meeste isikud on suuremad kui naised.

Käitumise tunnused

Mägipiirkonnas asuval aluspinnal valib see primaatide alamliik elamiseks tavaliselt seedripuud, kerged kuuskesed ja niidud. Magotüüpe peetakse ühiskondlikeks ja luuakse 10–100 erineva soo ahvide rühmi. Lisaks võib iga karja elada mitme ruutkilomeetri territooriumil, isegi koos teiste abikaasadega.

Meeste jälgitavate hierarhiliste suhete üksikisikute hulgas. Võimaliku agressiivse reaktsiooniga haarab isane temaga lapse ja siis hakkavad mõlemad mehed lapse eest hoolitsema, kontrollides karusnaha putukate olemasolu. Seega on agressiooni vähendamine tingitud häirimisest. Kuid sellistes karjades on peamine naiste sugu. Nad valivad endale paari, kes ei näe mitte niivõrd tugevamana kui lapsi ja meessoost mehi.

Fakt! Isegi oma noortega on mehed tihti hõivatud, tõstes teiste inimeste lapsi, hoolitsedes nende eest ja kaitstes neid ohtlike loomade eest. Nad armastavad hoolitseda väikelaste eest ja veedavad nendega palju aega kogu päeva vältel.

Öösel magavad nad puude oksad või ronivad kivid. Päeva jooksul möödusid nad aeglaselt ja rahulikult oma territooriumi, otsides toitu. Ja kuigi nad lähevad enamasti neljakümnendale, et uurida oma ümbrust, tõusevad nad kaks jalga.

Aretus

Aretushooajal valivad naised ise mehe, mis aitab neil lapse eest hoolitseda. Seega aitab see tugevdada suhteid isade ja laste vahel ning juba moodustunud rühma teiste meestega. Naise isikud valivad paariks mitu meest.

Reeglina algab abielu periood novembris ja lõpeb märtsis. Rasedus kestab 6 kuud ja tavaliselt sünnib üks laps. Veel üks aasta toitub ema piimaga.

Täiskasvanud mehed hakkavad poisi eest hoolitsema mõne päeva jooksul pärast selle ilmumist. Sel juhul võtavad nad lapse kätte, varjuvad tuulest, puhastavad karusnaha ja mängivad. Emad, nad annavad helbed ainult piima toitmiseks. Mehed näitavad oma lapsi teistele meestele ja lubavad üksteisele neid mõneks ajaks endale mängida ja rongida.

Poegad erinevad täiskasvanutest ja värvist - nende karusnahk on musta värvi ja nende atraktiivsed näod on heledad. Noorte loomade puberteet toimub 3-4-aastaselt, vill omandab sel ajal täiskasvanutele iseloomulikud toonid. Primaadid elavad keskmiselt kuni 22 aastat, kuigi naised võivad elada veidi kauem, üle elanud mehed juba mitu aastat.

Liikide väljasuremise oht ja huvitavad faktid

Vaatamata liigi suurele populatsioonile on mõned väikesed alad, kus magnetid on praktiliselt väljasuremise äärel (kokku umbes 200 inimest). Eelmisel sajandil jäi alles paar tosinat inimest ning liigi säilitamiseks võeti erinevaid meetmeid. Sellest tulenevalt tõusis number taas normini. Jahindus, raadamine ja looduslike elupaikade likvideerimine avaldavad negatiivset mõju nende primaatide elule. Ka kohalikud elanikud hävitavad need loomad ja võrdsustavad neid kahjuritega. Põhja-Aafrikas on praegu umbes 15 tuhat inimest.

Huvitaval kombel olid mündid kujutatud müntidel. Gibraltari viie näoga kujutasid ahvid, teisel pool oli Inglismaa kuninganna portree.

On legend, et seni, kuni magnetid elavad mägedes, loetakse Gibraltariks inglise keelt. Seetõttu on nad alates XIX sajandist Briti mereväe egiidi all. Britid ütlevad selle legendi kohta, et nad kaitsevad neid primaate viimasele britile. Eelmise sajandi keskel sõja ajal oli nende ahvide arv vaid vähesed isikud, seejärel Suurbritannia peaminister käskis tuua metsapraadid kõigist elupaikadest.

Samuti arvatakse, et tänu asjaolule, et on olemas koht, kus Gibraltari praegusel on pankade vahel kitsas vahe, on maa-alune läbisõit. Just see lõik võimaldab inimestel liikuda väina, mis asuvad nii Marokos kui ka kividel.