Cabis - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Selline lind nagu lapik, kes on tuttav enamikule tavalistele inimestele, mida nimetatakse Pigalitsa, on selle väikese suuruse arvelt sarnane varblaste ja tuvide rühma kuuluvate liikidega. Chibise keskmine kaal ei ületa 250 g. Sageli segavad nad seda siskiniga, kuid need on kaks täiesti erinevat liiki.

Selle linde väljanägemise iseloomulikud tunnused on pea tagaküljel paiknev must tuft ja ekspressiivsed silmad. Lapsikujulised on värvilised: kaelal ja rinnal on must, tiibadel ja seljal on pruun-roheline, keha alumine osa on valge. Lapsevaara saba on pikk, natuke nagu kukk, jalad on punased. Linnul on niisugune originaalne ploomivärv ainult paaritumisperioodi ajal, kuid tavalisel ajal ei ole niiskuse korrastamine nii atraktiivne, et enamasti on sulgede värvus määrdunud.

Loss on üks esimestest talverežiimist peamise pesitsuspaigani naasvatest lindudest, mistõttu nimetatakse neid rahvastelt kevadise eelkäijaks. Selle liigi üksikisikute ülevool algab soojuse algusest (maist juulini), see periood lindude elus on väga maaliline, mehed, kes meelitavad vastassugupoole inimesi, õhutavad õhus keerulisi kuju, millele on lisatud iseloomulik nuusutamise vilistamine.

Elupaik

Chibis, eelistavad valida oma elukoha jaoks peamiselt avatud ruumid. Rannad, karjamaad ja madalikualad võivad olla seotud selle liigi traditsiooniliste elupaikadega. Sageli on see linnus rohumaadel ja suurte veekogude üleujutusosas. See on peaaegu kõikjal, kus ei ole liiga palju puid ja suhteliselt madalat rohu.

Paar aastakümmet tagasi oli sood madalikupuu pesitsuspaik, kuid kuna sood on kuivanud ja põllumaad kasvasid, kohandati linnud uutele elutingimustele oma looduskeskkonnas ja elasid põldudel ja niitudel, mis asuvad veekogude vahetus läheduses.

Liigi pesitsusala hõlmab peaaegu kogu Euroopat, välja arvatud äärmuslik kirdeosa ja Kreeka. Chibis populatsioonid, mis on otsustanud pesitseda üsna raskete talvedega piirkonnas, rännavad lõunasse kohe pärast aretamist. Need linnud on esimesed, kes pärast talvitamist peamistesse elupaikadesse jõuavad, eelistatud elupaik on veekogude läheduses asuv ala, kuna enamik neist, kes elavad fibia eest, on nende läheduses. Sageli paigutatakse pesakarjad karjadesse ja teistesse lindudesse: jõllid, plovers.

Võimsuse omadused


Selle linnuliigi põhirasv koosneb peamiselt erinevatest väikestest selgrootutest, putukatest ja nende vastsetest. Pange tähele, et lapwings sobib ideaalselt inimese lähedale, samas kui viimane ei takista neid eksisteerima kõrvuti. Tegelikult on lapwing inimeste abiline, sest ta tegeleb kahjulike putukate hävitamisega põllukultuuride kohtades. Selle liigi populatsioon on viimastel aastatel märkimisväärselt vähenenud, selle põhjuseks on chibis-jahindus.

Eluviis

Rahutute pigtailide all peetakse silmas rändlinde. Need liigi esindajad, kes valivad oma elupaiga põhjapiirkonna pesitsemiseks, rändavad talvel väga varakult kerge ja sooja kliimaga. Lind naaseb pesitsuskohta kohe esimese soojuse algusega (märtsi alguses).

Elu jaoks valib lapwick kohad, mida iseloomustavad madala rohumaaga taimestik (jõgede lammid, väikeste veehoidlate soodne rannikuvöönd, uppunud tiigid). Lisaks putukate ja selgrootute toitmisele võib see süüa ka mõned marjad ja taimede seemned.

Suveni alguseni lähevad linnud kokku väikestesse karjadesse ja hakkavad paiga kohale sõitma, et leida söödaga rikas territoorium. Samas toimub selline nomadiline eluviis alati ühes suunas - hooajalise rände kohtade suunas.

Aretus

Lapsete pesitsusperiood algab kevadega, kui täpselt see saab - hooaja alguses või keskel sõltub otseselt ilmastikutingimustest ja toidu kättesaadavusest. Paaritamismängude ajal hakkab mees naissoost Pigalitsa ümber lendama, tehes helisid, mis meelitavad vastassugupoole tähelepanu.

Chibise paaritamismängu küljelt vaadates võib igaüks tähele panna, et lindu linde peibutamise protsess näeb välja väga armas ja isegi veidi koomiline. See on seletatav asjaoluga, et mees, et meelitada naise tähelepanu, kasutab erinevaid meetodeid ja seega saavutab selle eesmärgi.

Pesa ehitavad mõlemad linnud, mille järel emasloomad munevad (2-5 tk). Mees ja naine inkubeerivad oma tulevasi järglasi omakorda. Sageli paiknevad lindude pesad üksteisest lühikese vahemaa tagant. Ainult harva ehitavad mõned paarilindid oma pesasid ühisest pesitsuspaigast kaugel. Nelja nädala lõpus kooruvad munad väikestest kanadest. Kuni noored linnud on tiiva peal ja hakkavad iseseisvalt toitu hankima, hoolitsevad vanemad, mis on nende toidu ja sööda jaoks vajalik. Reeglina lahkuvad pesad pesast suvel.

Seotud liigid

Niisugune lindude liik on 24 perekonnaliiki, keda võib leida peaaegu kõigist mandritest (erandiks on Põhja-Ameerika). Selle liigi tunnusjooneks on üsna laiad tiivad, ümardamine, lühike nokk, pikad jalad ja kontrastsed värvid.

Huvitav fakt! Juhul kui noored on röövloomade ohus, ühendab lindude kari vaenlase tõrjumiseks ja nende järglaste kaitsmiseks.

Video: lapwing (Vanellus vanellus)