Heeringas - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Heeringas kuulub karadriformide järjekorda, teiste lindude liigi esindajate seas on see kõige tuntum ja tavalisem. Kaja levikuala on nii ulatuslik, et enamik ornitoloogidest on veendunud, et korraga on mitmeid lähedalt seotud linde.

Elupaik

Valdavalt must lut elab jahedates piirkondades, mis elavad laialdaselt põhjapoolkeral. Talvise külmumise ajal saadetakse karjad Lõuna-Hiinasse, Jaapani maadesse, Floridasse, Mehhiko lahesse. Sageli valib loki Briti maad, Island, Alaska ja Ida-Ameerika, Kanada, Skandinaavia kui pesitsuskoht.

Arvestades, et need linnud on äärmiselt sõltuvad seal asuvast veest ja toidust, elavad nad rannikualasid, kus elavad kivid, sood, kaljud. Kajakas koos inimestega üllatuslikult kohanema ühiskonnas elavate inimestega, mistõttu ei lõpe ta hoonete katustel olevate pesade ehitamist majade pööningul. Regulaarselt võib neid jälgida rannikualal või linna piires, mis on jõgede, järvede ja merede läheduses.

Linnu välispind

Kajakas on üsna suur lind. Täiskasvanud lindu kaal on sageli üle 1,5 kg ja keha pikkus on umbes 60 cm, ligi pea, kaela ja keha piirkonnas on valget värvi. Tagaküljel ja tiibadel on helehall. Lõpus olev nokk on painutatud, kergelt lamedad külgedelt, kollane. Selle all on aga punane.

Kaja silmad on raamitud kollase naha kitsas riba abil. Silmade iiris on hall. Tähelepanuväärne on see, et loki ploomi värv muutub valguseks alles neljandaks eluaastaks. Kuni selle ajani on noortel lindudel ja tibudel värviline värvus, kus on hallid ja tumepruunid toonid. Tasapisi muutub järk-järgult kahe aasta pärast heledamaks. Noortel lindudel - selle perekonna esindajatel - on peapehmendil pruunikas, silmatorkav varjund koos silmade iirisega.

Reprodutseerimise nüansid ja pikaealisus

Kui kajakas elab looduslikes ja looduslikes tingimustes, ulatub selle eluiga umbes 45-55 aastani. Ornitoloogid peavad hõbedast kajakonda väga organiseeritud liikidena. Selle linnuliigi erinevate esindajate vahelised rasked suhted põhinevad konkreetsel hierarhial. Plii ja turgu valitseva seisundi roll lasub täielikult meestel. Naised omakorda saavad tegeleda ainult küsimustega, mis mõjutavad pesitsemise ehitamise asukoha valikut.

Kajakas on monogamiline linn. Haruldaste eranditega loob nad paari üks kord ja kogu nende elu jooksul. Puberteedi lindude vanus ulatub viie aastani. Hõbedased kajakad hakkavad pesitsuskohtadesse tagasi pöörduma aprilli lõpus, mai alguses, niipea kui jää jääb vee pinnale.

Pesitsemise ajal moodustavad linnud tõelisi karju ja kolooniaid. Pesakeste ehitamiseks kasutatakse kajakaid väikesed suled, villaplaadid. Selleks valib ta üksikud kohad kaljude, kivide, tiheda põõsaste läheduses. Pesa ehitamine hõlmas mõlemat partnerit. Lisaks sellele, kuna materjali kasutati puude oksadena, kuivatatud vetikad, sammal.

Sidur on keskmiselt 2 kuni 4 muna, mille varju on roheline-pruun või kerge oliiviõli. Lisaks on munad kaetud suure tumepruuni laigudega. Müürsepatööd kooruvad mõlemad partnerid. Lisaks, kui emane asendab naissoost või vastupidi, proovivad linnud mune väga hoolikalt ja õrnalt muuta.

Pärast inkubatsiooniperioodi, mis kestab umbes kuu, lõpeb järglaste valgus. Nende väikesed kehad on kaetud hallikas kohevikuga, kus tumedate toonide täpid on selgelt nähtavad. Paar päeva pärast tean, et tibud juba oskavad jalgadele seista ja veel kahe päeva pärast võivad väikesed kajakad jätta oma pesa lühikest aega, ilma kaugele minemata.

Kui läheduses on oht, siis tibud püüdsid peita. Samal ajal on neid maapinnal üsna raske eristada. Lennu jaoks valmistatakse tibud ette 40-50 elupäeva. Mõlemad vanemad võtavad kordamööda oma poisi, purustades seda. Intensiivselt arenevad tibud söövad peamiselt kala.

Toidu hõbedast kajakad


Tuleb märkida, et selle linnuliigi esindajad on kõikjalised. Sageli võib neid leida merelaevade ja prügilate läheduses. Mõnikord võib isegi näha, kuidas kajakas varastab munad teiste lindude või võõraste tibude munemisest.

Hõbedased kajakad, mis on ette nähtud saagi hiirte, hamstrite, väikeste roomajate ja putukate vastsete toitmiseks. Lisaks sisaldab kaevarahi marju, teravilja, pähkleid ja puuvilju, kala, usse ja vähke. Suurem mõõk valib vaevata sama tõu väiksematest ja arukamatest liikmetest toitu.

"Kooselu" nüansid inimestega

See peaks kohe näitama, et selle linnuliigi esindajad saavad inimestega suhteliselt ebamääraselt tegeleda. Heeringa kajakad elavad intensiivselt megaabid ja suured kaasaegsed hooned, püstitades oma pesad otse katustele. Sageli võib ta rünnata kõike, mis võib ohustada tema järglasi. Jällegi on korrapäraseid juhtumeid, kui äärmiselt ohameevshie kajakad linna sees võiksid inimeste käest toitu kätte saada.

Kuid hiljuti on üha selgemaks muutumas kurb kalduvus hõbedast kajakute arvu vähenemisele. Euroopas on elanikkonna suurus peaaegu poole võrra vähenenud. Eksperdid õigustavad lindude arvu vähenemist kahjulike keskkonnateguritega, samuti kaldaäärsetes piirkondades vähenenud kalakogusega.

Sellest hoolimata on kajakad päevasel ajal aktiivsed. Mõnel juhul võivad need linnud jääda aktiivseks terve päeva jooksul. Eriti kehtib see nende lindude kohta, kes elavad kõrgetes laiuskraadides, mida iseloomustab polaarne päev.

Lindude käitumine


Kaja iseloomustab oma eriline hääl. Nad võivad teha üsna palju erinevaid helisid. Oma arsenalis on kõlav, kõverdav, kummardav ja isegi müra sarnane heli. Kuid enamikus olukordades võite kuulda karjuseid nagu naer.

Heeringakogud kogunevad tavaliselt üsna arvukates kolooniates, kaasa arvatud kuni paarisaja paari. Mõnikord näete haruldasi väikesi karju. Igal mehel ja naistel on oma kaitse all olev isiklik ala. Kui kolooniat ähvardab ükskõik milline vaenlane väljastpoolt, siis kõik linnud rallib, et anda vastase suhtes vastupanu ja kaitsta nende sugulasi. Kuid koloonia vaiksetes perioodides võivad tekkida nende enda konfliktid, mis sageli lõpevad rünnakutega.

Mehe ja naise suhe paaris võib areneda üsna raske. Eelkõige kehtib see avaldus abieluperioodi kohta. Kogu oma meessoost algab abielu mängud ja toidu rituaalne esitlus tema "pruutile". Vahepeal istub naissoost oma pesa lähedale ja hakkab üsna õhukeselt kükitama, paludes mehel seda toita. Pärast munade paigaldamist hakkab iseloomulik paaritumine aeglustuma, kuni see kaob täielikult.

Märkimisväärsed faktid

Kaja püüab koloonia või paari tingimustes järgida selgeid hierarhia tingimusi. Juht ja juht on kindlasti mehed, kes teevad alati otsuseid ja valivad oma valitud. Viimane tegeleb ainult probleemidega, mis võivad tekkida pesa paigutamisel ja ehitamisel.

Lisaks on peaaegu igale selle liigi kuuluvale lindule mingisugune laiskus: ta eelistab mitte ise otsida saaki ja toitu, tehes jõupingutusi. Hõbedane loki on rahul teiste sugulaste, lindude või loomade toiduga.

Video: heeringakokk - erinevus noorte ja täiskasvanute vahel