Üldised läätsed - kirjeldus, elupaik

Maa peal on suur hulk erinevaid liike. Nad erinevad kõigest: suurus, käitumine, viisid, elustiil. Paljud elavad kohtades, mis paistavad olevat täiesti eksisteerimatud - võtavad samad pingviinid. Aga see ei ole nende kohta, vaid natuke vilgas lääts.

Kirjeldus

Sõna läätsedel kujutab kujutlusvõime kohe viljapuude, millel on lamedad tuumad, nagu oad. Vähesed teavad, et see sõna on rändlind, mis on väga sarnane varblane. Tema nimi on punane varblane.

Kokku on selle lindu 4 alamliiki, millest igaühel on veidi erinev välimus ja värvus, kuid üldiselt on need sarnased. Suurusena korratakse läätsed täielikult linna rippiva elaniku parameetreid - pikkus - kuni 20 cm, kaal - 80 grammi, tiibade pikkus - 9 sentimeetrit. Ainult kaks erinevust - paks, veidi paisunud kollane nokk ja särav roosa karvane värvimine meestel, mille abil saate kohe kindlaks määrata linnuliigid. Ploom on peaaegu täielikult punakas-roosa, eriti rindkere ja struuma. Ainult korpuse põhi on värvitud roosakasvalge värviga ja aluspõhja õõnsustega on põlised valge. Kaela alumises seljas ja allosas on tumepunased suled kerge äärisega.

Naised ei saa selliseid eredaid värve uhkeldada: nende ploomid on pruuni varjundiga punakas-hallid, kõht on veidi heledam kui seljaosa, keha alumine osa on okker, tiivad on kaunistatud pikisuunaliste heledate triipudega.

Kus elab

See lillepunane lind pärineb Siberist, kuid aja jooksul on see levinud üle maailma ning nüüd on seal elupaikade hulk väga suur. Ta elab Hiinas ja Koreas, Afganistani, Kaukaasia, Iraani, Kesk- ja Kesk-Aasia mägedes. Endise Nõukogude Liidu territooriumil levitatakse seda peaaegu kõigis piirkondades, välja arvatud Moldova ja Transcarpathia. Siberis, põhjaosas (Murmansk, Magadan, Sakha-Yakutia) on läätsede esindajaid, Ida-Venemaal jagatakse see Kamchatka, Chukotka ja Sahhalini.

Läätsed eelistavad olla niiske ja settida seal, kus on liiga palju niiskust. Enamik neist valib lammaste niidud, kus põõsad kasvavad rikkalikult, kuid võivad elada metsade servadel. Pidevalt näha aedades ja kalmistutes. Mägipiirkonnas asuvad metsaservad, jõgede suus ja lammides, niitudel.

Pesitsemine ja aretamine

Läätsed eelistavad enamasti ühte elustiili, elavad paarides ainult pesitsemise ajal. Midagi sellist sümbolit tekib: mehed ronivad puu peal võimalikult kõrgele, näitavad oma riietust, lämmatavad ülemist silmust ja puhuvad suled, laulavad valjuhäälselt ja pikka aega, püüdes vastast paremaks muuta ja näidata oma ainuõigust naistele. Vahel on rivaalide vahel kokkupõrkeid, mis lõpevad vaenlase kahjustamata. Lõpuks teeb naine, kes jälgib alumist tasandit või maad, oma valiku.

Pärast paaritumist otsib naissoost pesa ja mõlemad partnerid ehitavad järgmise hooaja maja. Reeglina on koht puu või mõni leviv põõsas. Veelgi enam, emane võib ise valida taime, kus teised linnud ei pesitse täpselt, näiteks nõges paksudes. Maja on maapinnast väga tihti, tihti soostunud ja vallandatud. Eelmise aasta oksad, rohu terad, teravilja varred ja muud selle läheduses kasvavad taimed on ehitusmaterjalid. Kandik on tehtud väga hooletult (rohu ja okste terad kinni kõikides suundades), see näeb välja nagu 16-20 cm pikkune tass. Põrand on paigutatud oma ja teiste kohevaks, suledeks, villatükkideks, rohudeks ja juurteks.

Ainus sidur suvel toimub juunis (kuigi lõuna-, soojemates piirkondades võib see toimuda mais). Naine on 3-6 muna sinise värvusega, mustade täppidega 18-21 mm pikk. Naine tegeleb inkubeerimisega, samal ajal kui mees toob toitu, kaitseb pesa ja sõbranna soovimatutelt külastajatelt ja laulab laule.

12-15 päeva pärast kooruvad tibud ja laulmine peatub - kõik jõupingutused on tehtud laste toitmiseks. Ja kõigepealt tegeleb ainult isa toiduga - ema taastab oma jõu. Siis hakkab ta järglaste eest hoolitsema. Toiduna toovad vanemad putukaid, tähteseeme ja kaera. Lapsed on oma vanemate kõrval 15 päeva, siis nad seisavad tiiva peal ja hakkavad elama iseseisvalt.

Võimsus


Peamine toit on taimset toitu - seemnete korjamine peksab, varakevadel nibeldavad nad selles piirkonnas kasvavate puude pungad, paju tünnid, söövad rohi seemneid (vihmaviljataimed, kaunviljad, roos ja pilliroogid), ookeanita. Nad armastavad marju (linnukirsid, kadakas, mesilase, viburnum ja viirpuu). Mõnikord püüavad nad rööpad ja väikesed vead. Toit ekstraheeritakse õhus, nad ei vajuta maasse.

Talvimine

Juuli lõpus - augusti alguses kolivad linnud soojematesse piirkondadesse - India, Lõuna- ja Kagu-Aasiasse. Elamine lõunapoolsetes, soojemates piirkondades kuni septembri keskpaigani. Nad lendavad ära märkamatult. Võrreldes teiste lindudega, saabub see oma kodumaale üsna hilja - mais.

Moult

Augusti teisel poolel hakkavad linnud hakkama. See toimub tavaliselt talvitumise ajal. Alaealised visata hallid mittesiduvad ploomid ja omandavad punased suled. Ja täiskasvanud värskendavad punast riietust intensiivsemaks ja sügavamaks.

Huvitav

Läätse pesa leidmine on üsna lihtne - meessoost pidevalt lõbustab sõbranna, laulab "titivitiini". Sõnadele "läätsed" sarnanevate helide jaoks, linnud ja selle nime hüüdnimed. Ja ainult tokaniuse ja pesitsemise perioodil võib neid punaseid linde leida ja kuulda. Muul ajal viibid nad vaikse ja vaikse elustiili.

Läätsed armastavad lind-kirsi ja irgu - nende taga sõidavad nad sageli pargidesse, korjates viimased marjad.

Video: tavalised läätsed (Carpodacus erythrinus)