Morodunka - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Morodunka on lind, mis kuulub madu, charadriiformide meeskonna perekonda. Tema vennad perekonnas on: suur kumer, ravimtaim, dandy, magamiskotid, chernysh, dunlin.

Lindu suurus on keskmiselt 26 cm, avatud tiibade pikkus on kuni 45 sentimeetrit, see näeb välja nagu laulu pauk. See kaalub 60-125 grammi, veidi rohkem kui varblased.

Pikk nokk, kumer ülespoole ja kahe pea suurus, must, on märgatavalt nähtav. Nii erineb see oma kolleegidest välimuselt. Lindu värvus on igav, sarnane mujale. Selja ja tiivad on pruunid või tumepruunid. Kõht on sageli valge, mõnikord pruuni või pruuni tooniga. Saba on hall. Tiivad on tiibade otsas ja saba ääres palju tumedamad, pruunid, isegi lähemal mustale.

Morodunkal on pikad kollast värvi käpad, otsad on mustad, pöia pinnal on plaadid. Seal on membraanid, mis on kesk- ja välissõrme vahel rohkem väljendunud. Kael on keskmine, saba tõmmatakse välja ja näeb lindu lennu ajal väga ilus. Heledad kulmud.

Meeste ja naiste värvus ei erine. Suvel on lindudel seljal kaks musta triipu, mis kaovad pärast heita. Talvel on värvid monotoonsed, peaaegu samasugused kui suvel. Ploomil ei ole erksad värvid. Ainult koorunud tibul on kandjaga sarnane paaritu riietus, kuid kollakas või pruun. Ülalolevatel alaealistel on tumedam värvus - pruun, okra-värviliste sulgede otsad või punased. Linn on väga kiire, see võib liikumise trajektoori dramaatiliselt muuta.

Võimsus

Nad toituvad peamiselt loomasöödast. Nad saavad süüa kive, kuid linnud vajavad neid ainult mao lihvimise ja seedimise parandamiseks. Nad söövad putukaid, näiteks jahvatatud ja vee-mardikad. Samuti armastan süüa vastseid. Veekeskkonnast toituvad nad krabidest, molluskitest, vähkidest, ämblikest ja ussidest, samuti saavad nad otsida neid maapinnal. Kui linnud söövad, kogunevad nad palju. Hakka käppadeks vees, kus see on madal, ja saagi ohver. Nokk langetatakse tiigile nurga all ja juhitakse sealt küljelt küljele. Lisaks loomse päritoluga toidule kasutavad nad vetikaid ja seemneid. Kui moraalipüük tabab piisavalt suurt ohvrit, loputab ta vees ja sööb seda. Maal, otsides toitu, läbitades liiva oma nokkade pikkusele.

Aretus

Morodunki jõuab kevadel (aprill-mai) paaride pesadesse. Kes ei ole paari - sel ajal moodustab ta. Linnud on monogamilised, kuid paarid lisavad elu harva. Sageli pärast paari aasta möödumist linnud vahetavad oma partnerit.

See oli kevadel, et Morodunid kargasid valjult, kuid see ei tähenda, et neilt on alati palju müra. Lihtsalt paaritumise ajal on kõik linnuliigid põnevil ja käituvad valjusti. Isane, kutsudes naise, seisab reservuaari kaldal, tõstab saba, väriseb oma keha ja tiivad, samas kui nokk on avatud.

Tiivad on väga rahulikud, kergesti koos teiste linnuliikidega. Kasuta kohapeal, kaevake väikeseid auke umbes kolme sentimeetri sügavusel ja alla kümne laiusega. Nad on vooderdatud lehtede, sambla, pilliroo, oksade, puukoori, rohu ja muude metsade prahtidega. Otsige kohti, kus pesad on nähtamatud. Need on tavaliselt peidetud maismaal. Te võite pesast paar tolli seista ja seda ei märka ja seal olevat lindu.

Mais-juunis on munade munemine valmis. Paarid ilmuvad kaks kuni viis muna, üks haud. Alles siis, kui müüritine on kadunud, võib emane uuesti muneda. Nad on pirnikujulised, okkerist pruunini värvi või pruunide laigudega hallid. Nad kooruvad neid ükshaaval, mees istub isegi rohkem kui naissoost. See kestab umbes kolm nädalat, siis ilmuvad tibud. Alguses on järglased väga abitu. Kasv on kiire, nii et vanemad peavad tooma palju toitu. Naine juhib tibusid veega, kus nad on röövloomadele ja ohututele nähtamatud. Seal nad õpivad ujuma, nad on võimelised sukelduma või ujuma ohtlikus kauguses. Alustage lendamist umbes kolm nädalat. See toimub kahe kuu jooksul, pärast mida saavad tibud iseseisvaks.

Elupaik


Elupaik - Ida-Euroopa, metsa tundra ja metsavöönd. Siberis on ka Morodun. See elab seal, kus on palju taimestikku. Enamus linde võib leida metsa põhja pool. Talle meeldib asuda mööda jõgede, järvede ja mitmesuguste reservuaaride soodesid kaldaid, kus on triivhoiuseid, üleujutusniite. Sageli leidub neid väikestes peopesades, mis on moodustatud reservuaaride kaldal. Vali järvede ümbrus, nii et seal oleksid rohu, mudase, muda või turbaga kohad.

Harva istuge puude peale, kui nad istuvad, siis paju põõsad. Nad võivad elada jõgedest ja merest kaugel, kuid see ei ole väga levinud. See on rändlind.

Talvel, juulis - septembri lõpus lendab Aasia, Aafrika, Austraalia. Ta elab seal siltyel merekaldal.

Surmaoht

Pesi hävitatakse, kui karjamaadel on palju karjaid, pankadest välja jõed. Teised linnud võivad hävitada pesitsuspaiku. Abielu ajal käituvad nad rahutult ja müra, mis võib olla ka ohtlik. Lind ei karda, lendab ohutu kauguseni ja istub haagisel, et jälgida.

Huvitavad faktid

Morodunoki elu kohta on mitmeid huvitavaid fakte:

  1. Nad on teiste lindudega "sõbrad", kus pesitsuspaikades leidub neid sageli koos sülearvutiga, kaitsekotiga, kett-netteriga, fifi-ga.
  2. Hääl on nagu kõver, kuid pehmem. Helid koosnevad kahest kuni viiest silbist. Kui lind on hirmunud, avaldab ta: "lõppude lõpuks." Mehe laul paaritusperioodil: "Krruuu-Krrruuu", need helid on üsna valged. Ta avaldab selle maapinnast madalal, tema pea kummardas ja tiivad laiali laienesid.
  3. Punases raamatus loetletud Venemaal ja Valgevenes.

Video: Morodunka (Xenus cinereus)