Jääkaru - kirjeldus, elupaik, elustiil

Arktika võib tunduda elutruumana, kuid selles lumises piirkonnas on ka selle elanikke. Eelkõige jääkaru.

Põhiteave

Selle looma ladinakeelne nimetus on sõna otseses mõttes meri karu ja see nimi on üsna asjakohane, sest jääkarud tunnevad end vees väga hästi. Nad võivad oma hingetõmmet aega hoida, rahulikult ja külma veega ujuda, nad juhivad seal täielikult oma keha. Kogu selle olemasolu jooksul kasutab jääkaru sageli mitte ainult maapealset lund, vaid ka vesised ruumid toidu liikumiseks ja otsimiseks.

Jääkaru on planeedi suurim kiskja, kuid suurus võib varieeruda sõltuvalt elupaiga piirkonnast. Reeglina (statistiliselt) elavad väikseimad isikud Svalbardis ja suurim (kelle keha ulatub kuni kolm meetrit) on Beringi merel. Suure mehe mass võib olla umbes pool tonni või rohkem.

Selle karu eristav tunnusjoon on spetsiaalne paks vill, mis tagab külmakindluse. Tuleb öelda, et need loomad satuvad sageli temperatuurini -60 ° C ja aktiivsed tuuled kuni 160 km / h, seega on siin vaja spetsiaalseid ellujäämisvahendeid.

Karusnahk koosneb kahest kihist ja katab keha täielikult, isegi kõrvade sisekülje ja käppade alumise osa. Karvad täidetakse õhuga, kuna neil on õõnes struktuur. See tekitab spetsiaalse õhuava karu keha ja välisruumi vahel. Lisaks on olulisel kohal nahaalune rasv, mis on midagi aluspesu. Üldiselt soojendab keha ise.

Suured käpad kroonitakse küünistega kuni 20 cm. Karudel on ka hulk üsna massiivseid hambaid, mis pakuvad vajalikku kasu toidu saamiseks ja lõikamiseks.

Karud elavad üsna soojades ja hubastes densides, mis asuvad sügaval lumekihis ja võimaldavad teil soojendada ja kasvatada järeltulijaid.

Polar Bear käitumine

Enamasti lähevad nad üsna muljetavaldavalt ja aeglaselt, kuigi liikumise kiirus on üsna võrreldav inimese omaga. Tundi pärast - umbes 5 kilomeetrit. Pöörake üsna madala peaga. Kui saagikoristuse aeg on käimas, tõstab karu pea ja liigub veidi kiiremini.

Jääkarud on üksildased, nad ei ole kipuvad moodustama karju, uhkusi ega midagi sarnast. Neid ei iseloomusta konkurents oma olemuselt ja eriti avatud agressiivsus (kui te ei võta arvesse abielu perioodi).

Inimeste jaoks on nad üsna ohtlikud ja inimesed ei karda, seetõttu tuleks võimaluse korral vältida jääkarude kohtumisi.

Kui me räägime Arktika karudest, siis veedavad nad palju aega jääl, liigudes jäähüppest jäähoonele. Üldjuhul varustavad jääkarud kergesti lunde ja armastavad reisida.

Selle liigi eripära on võime põhjalikult sukelduda külmas vees ja ületada märkimisväärseid vahemaid põhjapoolsetes rasketes tingimustes.

Talvel sobivad nad oma pesadesse, kuid ei talve, lihtsalt vähendavad aktiivsust. Tegelikult on umbes kaks kolmandikku jääkaru olemasolu unistus või ootus saagiks, st tegelikult mõõdetud tegevusetus.

Tüüpiline toit

Karud on lihasööjad, st nad söövad teiste loomade liha. Tegelikult on ainult see võimalus võimalik ainult kahel põhjusel:

  1. Arktikas ei ole praktiliselt ühtegi taimi ja taimset toitu külma jaoks optimaalne, ainult suvel, kui jää jaabub ja taimed ilmuvad, söövad karud rohu, marju jms.
  2. Ainult liha võib anda õige koguse energiat ja võimaldab teil olla külm.

Karudel pole muud valikut ja söövad teisi loomi, peamiselt hülgeid, millest Arktikas on suur hulk:

  • märgatud;
  • Gröönimaa;
  • siniseid karusid peetakse kõige maitsvamaks.

Igapäevase kalorite tarbimise saavutamiseks vajab metsaline umbes kaks kilogrammi hüljeste liha, kuid tegelikult ei ole see summa nii lihtne. Tihendid näevad vaid ebamugavalt, kuid tegelikult on need üsna kiire. Pitseri püüdmiseks peab karu veeta palju aega ja saagi maha suruma.

Selline suhtlus on nagu põnev strateegiline konkurents, kus pole vaja mitte ainult füüsilisi omadusi, vaid ka kogemusi ja oskusi. Võistluse tingimused on:

  1. Pitser võib jääda vette pikka aega, kuid siiski peab see aeg-ajalt umbes iga 20 minuti järel sisse hingama.
  2. Osa hapniku saamiseks kasutavad tihendid jääs väikesed augud, mis on lume pinnal veidi nähtavad.
  3. Karud võivad lõhna pitsata 30 kilomeetri ja suudavad seda veesamba kaudu tunda.
  4. Pitser võib kuulda jääd mööda käivat karu.
  5. Selleks, et saagiks saada, vajame me tüütuid ootusi.

Protsessi sisuks ei ole mitte ainult mõista, millised augud hüljes ujuvad, vaid ka olla seal ettevaatamatult ja õigesti ära arvata, millise augu läbi hingab uuesti.

Lisaks on toitu ka teisi võimalusi, kuid peamine allikas on ikka veel tihendid. Tegelikult, kuigi karudel on palju eeliseid saagiks, lõpeb ainult üks 20-st jahist toiduga.

Palju haruldasem võimalus on jagada suuremaid mereolendeid, näiteks beluga vaalu. Need belugad kogunevad üsna suurtesse karjadesse ja on suurusega võrreldavad karudega, nii et sellise saagi saamiseks on vaja palju vaeva. Sageli on hunt valmis ainult paari paaridega vaal-beluga vaala kehal ja mitte enam.

Olukord on sarnane sigadega. Suur karusnahk ei ole sageli karu süüa selle peaaegu identsete mõõtmete tõttu. Kui see on võimalik, siis süüakse peamiselt rasva ja nahka ning ülejäänud osad lähevad teistesse loomadesse.

Tõhusam on pähklipoegade jaht. Selline ettevõte on aga üsna harva ja ainult maal, kus karud on eelised.

Suvel muutuvad jääkarud peaaegu kõikeks ja saavad süüa taimi, porgandit ja palju muud.

Ekspeditsioonidest jäänud või inimestele kuuluva toidu tarbimine on üsna tõhus. Jääkarud võivad oma küünistega konserveeritud toiduaineid kergesti avada, mistõttu nad uurivad regulaarselt inimeste prügimägesid, kui need on olemas.

Toidu teema osas tuleb märkida nende loomade suurt mõistlikkust, kes on täiesti võimelised varusid tegema ja ladustama. Kui toitu on rohkem, kui vaja, siis karu ei jäta saadud saaki (kuigi sageli on see väike osa kirjatundjate ikka veel), kuid see ladustab ja kasutab seda ladu raskematel aegadel. Seega on nad kergesti võimelised ennast väga pikaks ajaks pakkuma ja nad ei kannata toidupuuduse all.

Paljundamine ja areng


Praegu on need loomad punases raamatus loetletud ja, kuigi elanikkond on järk-järgult suurenemas, on nende kaitsmine eri riikide valitsuste poolt. Näiteks Kanadas ei tapeta karusid, mis võivad olla potentsiaalselt ohtlikud ja pärinevad inimeste kodude lähedalt, vaid pannakse spetsiaalsesse karu vanglasse.

Reproduktsioon on üsna aeglane ja elanikkonna areng kannatab ka paljude noorte loomade surmajuhtumite puhul, mõnikord ka konkurentsi tõttu. Harva on olukordi, kus karud söövad oma noori võistlejaid paaritumisajal. Lisaks piiravad ellujäämist lihtsalt karmid tingimused.

Tuleb märkida ka välised tegurid:

  1. Salaküttide tegemine - hinnatakse peaaegu kõiki osi, hernehirmutis on mõeldamatu raha väärt.
  2. Keskkonnapõhjused - näiteks kutsutakse seda mõnedes liustike vähenemises, nagu on teada, et planeedil on natuke soojem, liustikud sulavad ja karud peavad ületama suured vahemaad jäälaevade vahel.

Sellegipoolest säilitatakse piiratud osa elanikkonnast ühel või teisel viisil üsna stabiilsel tasemel tänu loomaaedadele ja looduskaitsealadele.

Jääkarude poegad on sündinud täiesti väikesed ja pimedad ning jäävad nädala vältel kosmosest palju soojemaks ja alles siis tulevad pinnale. Karu toidab vastsündinud karu oma piimaga, mis on lehmapiimast 15 korda paksem. Selle tõttu kasvavad karu lapsed tugevaks, terveks ja üsna aktiivseks.

Karu viljakas vanus on neli aastat vana ja ta võib sünnitada ainult umbes 15 imikut. Ühe raseduse ajal ilmub reeglina ainult üks karupoeg. Vahel kaks või kolm.

Kogu lapse küpsemise ajal jätkab ema talle erinevate oskuste kaitsmist ja õpetamist. Jääkarude isad omakorda ei hooli oma järglastest ja võivad isegi lapsi süüa.

Eestluse ajal liigub naine läbi oma territooriumi ja sellele järgneb teatud arv mehi, kellest üks suudab saada positsiooni.

Nende loomade olemasolu on umbes 30 aastat. Kuid me räägime metsikutest tingimustest ja vangistuses, kuid optimaalsetes tingimustes elavad jääkarud palju kauem kui see periood.

Video: jääkaru (Ursus maritimus)