Klushitsa - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Klushitsy - huvitav linnuliik, mis hoiab tähelepanu nende käitumisele paaritumisperioodil. Eriti nende lindude tähelepanuväärsed lennud ajal, mil vangid täidavad akrobaatilisi trikke, mis ei ole nende keerukuses ja ilususes mõeldavad (riigipöörded, pöörded, järsk langused ja sama järsk tõus). Pange tähele, et tänapäeval on selle liigi elanikkond vähe, kuna see on viimastel aastakümnetel järsult langenud.

Liigi kirjeldus

Täiskasvanud klushitsy sulgi - must, särav. Selle liigi noortel esindajatel on ploomil rohkem mattvärv, hobune nokk on kollakas-pruunikas.

Lendudel on mullikad erakordselt kerged ja manööverdatavad, lennulinnud on õhus üsna laiad, tänu millele on neil lindudel hea lennuvõime. Sageli näete klushitsa või väikese rühma lindude ühtset lendu, mis lendavad üsna suure kiirusega minevikus, mis ootamatult tõuseb kõrgusele ja seejärel järsult kiirustades, tehes keerulisi õhuandmeid. Reeglina lendavad selle liigi esindajad sageli "Kra-kra" valju ja teravaid hüütuid.

Lähim klushitside koloonia asub Alpides (selle mägipiirkonna lõuna ja lääne pool). Ka Ühendkuningriigis ja Iirimaal elab väike liigi populatsioon. Kõige sagedamini pesitsevad need linnud mahajäetud miinid, kaevandused ja karjäärid.

Suuruse järgi ei ole kangelane suurem kui tavaline laud. Pange tähele, et kõige lähemad seotud liigid on jackdawid (otseselt sellised liigid nagu Alpi daws), mis erineb kuschitidest lühema kollase värvusega nokaga.

Elupaik ja elustiil

Sellise linnuliigi peamine elukoht on klushitsina Euroopa, Aasia, Aafrika mandri loodeosa. Kuigi see hobuseliik on Aasias ja Euroopas üsna suur, on see selles piirkonnas siiski äärmiselt haruldane, peamine pesitsusala on mägine piirkond, kus on segatud maastik, orud, mererannik, mida iseloomustavad kivised kaljud, mahajäetud karjäärid.

Reeglina langeb mägipiirkonda pesitsev klushitsy harva, see on sellepärast, et mägismaa elamine annab neile linnudele kõik, mida nad vajavad eluks ja toiduks. Selle liigi eripära on see, et linnud veedavad suurema osa oma elust õhus. Oma pesitsuspaikade kohal täidavad mehed keerukaid tantse, meelitades nende sõbrannade tähelepanu.

Hoolimata asjaolust, et klushitsa on linnukarjas, hoiavad selle liigi esindajad sageli perekondi, mis koosnevad mitmest linnust või paaridest. Sellise rühma liikmed kaitsevad aktiivselt perekonna territooriumi teiste lindude tungimise eest, mis väljendub mitte ainult üsna agressiivses käitumises võõraste vastu, vaid ka sõjakate liikide poolt - laastunud peibutus ja laialdase nokaga väljastatud hüüded.

Võimsuse omadused

Niisugune linnuliha kui hammustus ei ole toidu kohta liiga valiv. Mõnes elukohas toituvad need linnud peamiselt prügilates leiduvast toidust. Peamine toit on selgrootud, väikesed putukad, puuviljad ja taimede seemned. Osa toiduks vajaliku toidu kogumisest kogub klushitsa pesitsuspaiga läheduses, ülejäänud mägedes tõusevad.

Kõige sagedamini valib see väike lind kohtade leidmiseks madala toiduga kaetud, kuid samal ajal tihe taimestikuga (niidud, hästi valgustatud niidud, väljad). Selleks, et leida oma lemmikfüüsika selgrootute ja väikeste putukate kujul, pöörab klushitsa sageli väikeseid veerisid, kaevab sõnniku hunnikutesse. Samuti suudavad need linnud oma üsna pika niska kaudu uurida mulda erinevate putukate ja usside vastsete otsimisel. Aasta külmal perioodil valivad enamik linnu mererannast toidu otsimise kohaks, kus nad koguvad lainetega kaldale võetud taimestikku.

Aretus

Klushits pesitsushooaja algab soojuse tekkega. Seda tüüpi lindude liigvool esineb nii maapinnal kui ka õhus. Lennud näitavad, et need linnud näitavad oma erakordseid lendamisvõimeid, mis väljendub keeruliste akrobaatiliste trikkide tegemises, millest nad tõesti hingeõhkavad (keerulised riigipöörded, kiired tõusud ja mõõnad, graatsilised sammud ja palju muud).

Sageli on ühel naisel samal ajal mitmeid austajaid, kes püüavad üksteist ületada, et palun ohkuda. Pärast paaritumist hoolitsevad paari esindajad üksteist, mis väljendub sulgede kaane vastastikuses puhastamises. Sageli toob mees mehe sõbranna erinevaid hõrgutisi.

Oma pesa ehitamiseks valivad linnud tihti üksildased ja raskesti ligipääsetavad kohad (lõhed, kaljused). Munade arv selles siduris ei ületa 5 tk. Naine tegeleb järglaste inkubeerimisega, samal ajal kui mees tegeleb oma sõbra toitumisega. Nad toidavad maailma tuttavaid tibusid - mõlemad vanemad. Juba pärast 6-7 nädalat pärast sülitamist saavad noored inimesed tiibadele ja on valmis iseseisvalt elama.

Huvitavad faktid

  1. Selline röövlind nagu peregrine falcon on klushitsa peamine loomulik vaenlane.
  2. Klushitsy - linnuliik, mis pesitseb kõrgel kõrgusel. Näiteks Himaalajast ehitavad need linnud pesasid vähemalt 500 m kõrgusel merepinnast. Vajaliku toidu otsimiseks võivad nad veelgi tõusta.
  3. Olles leidnud piisavalt suure hulga toitu, valmistavad klushitsy sageli protsesse, jättes toidu erinevates eraldatud kohtades.

Video: klushitsa (Pyrrhocorax pyrrhocorax)