Ipatka - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Ipatka, Vaikse ookeani hatchet või ummik on esindaja praed. See on selge näide surnud otstest, millel on hämmastav kuju. Selle liigi merelinnud veedavad palju aega. Ipatka veidi üle Atlandi ummikseisu, millega on palju ühist. Lind ei ole väga ettevaatlik, ta on võimeline andma inimesele piisavalt lähedase. Ipatka liigub tihti kivine maastik, klammerdudes kividega. Lind on võimeline liikuma läbi õhu ja maa peal, kuid tunneb vees harmoonilisemat.

Välimus ipatki

Linnul on särav ja atraktiivne värv, mehed ja naised ning mehed on väga atraktiivsed, neil pole peaaegu mingeid erinevusi. Lindude hulk on must-valge kontrastne joon. Pea, tiibade ja seljaosas on sügav must varju, tiibade all olev ala on hall. Näo, rinna ja kõhu külgmine osa on kristallvalge. Ipatkal on ebaproportsionaalselt suur pea ja eriti tugev nokk. Nööri laius katab pea kogu pea, kasvab nokk, mis asub silmade kõrgusel. Nööri värv takistab heledaid värve ja modulatsioone - lõpus on sügav punane toon. Ipatka silmad väärivad ka imetlust - tume servaga must õpilane näeb silmapaistvalt silma valgeid värve. Õhuke must joon liigub silmast eemale, nagu suure meikuga naise nool. Käppadel, nagu nokkade alusel, on erksoranž värv. Käpadel on teravad küünised sõrmede vahel - membraan. Ipatka keha keskmine pikkus on umbes 40 cm, linnu kaal on 200-300 grammi.

Elupaik

Kõige sagedamini võib Ipatka leida Vaikse ookeani põhjaosas. Karjad võivad olla istuvad, teisaldatavad või rändavad. Karmide külmade ilmade saabumisel, kus veekogud külmutavad, liiguvad harjad edasi Kuril ja Commander saartele lõunasse. Väikeste karjade hulgas on Ipatka Aasias, Chukotka väina kaldal, Alyumka saarel, Kamcsatka ja Sahhalinil. Reeglina eelistab lind elada mere rannikualadel ainult pesitsusperioodil, ronides kivimitele.

Eluviis ipatki

Загрузка...

Ipatokide arv on üsna kõrge, Kuril-saartel, Kamtšatkal ja komandöri lähedal võib lindu leida tihti, üksikisikute arvu poolest on ipatka vaid hariliku kirve kõrval. Selle liigi lindude seksuaalne küpsus on suhteliselt hilja - ainult 3-4 aastat. Hoolitsusperioodi jooksul otsib mees aktiivselt naissoost, libiseb selle tiivad ümber, raputab oma pea suure nokaga. Hypatka monogamous ja loovad paari eluks. Erinevalt hatchetidest, mis kaevavad augusid ja ehitavad pesasid täpselt sügavustesse, korraldab harjas koht, kus asuvad kivine lõhk. Pesa on tavaliselt mehel. See ühendab kõvad kivid kuiva rohuga, suledega ja lehtedega. Selliseid pesasid kasutatakse sageli mitu korda, kuid mitu korda, kuid eluruum sobib tibude inkubeerimiseks. Sageli ühte asja asetades, harva - kaks pikliku kujuga muna. Munade kest on igav, suurejoonelise pinnaga, mõnikord väikeste kandega.

Mõlemad vanemad inkubeerivad muna, asendades üksteise, et oleks võimalik toita. Pärast seda, kui tibu on koorunud, soojendatakse seda umbes nädal, kuni ilmub esimene kohevaks. Siis võivad mõlemad vanemad jätta lapse üksi ja minna tibu jaoks toitu otsima. Ipatki peamine toit on väikesed kalad, molluskid, koorikloomad ja mererelvad. Toitude tibud on sama, välja arvatud suurus - algul lapsi toidetakse väikeste kaladega. Niipea, kui tibud natuke tugevamad ja lahedamad, lasevad vanemad neid veesse, õpetavad neid kala püüdma, neid tiiva külge panema ja õpetama neid vaenlaste eest hoolitsema. Ja Ipatkal on piisavalt vaenlasi - see on ka kiilas kotkad, öökullid, kajakad, arktilised rebased, mäed. Enamikus osades kiskuvad röövloomad tibusid, kuid nad saavad süüa ka täiskasvanud isikut. Rottidel, kes sõidavad kaljude laiendusi, otsides järelevalveta jäänud munasid ja beebi linde, on samuti tibudele ohtlik. Kui muna mingil põhjusel sureb, teeb naissoost ipatki veel ühe munemise. Seepärast püüab Ipatki kividesse võimalikult kõrgele pesa, nii et röövloomade rünnaku tõenäosus on minimaalne.

Ipatki peetakse vaikivateks lindudeks, mis ainult aeg-ajalt teevad vaikseid helisid, nagu grunts. Kui tõud pesitsevad väikestes karjades laialdasel alal, ei saa sa lindudest kunagi kuulda. Suurtes karjades, kus suur hulk linde on sunnitud üksteisega kokku puutuma, toob see kaasa ulatuslikud konfliktid ja selle tagajärjel taustal hüüab.

Huvitav fakt ipatka kohta

Üllataval kombel tunneb lind vees nii hea, et suudab suure edukusega protsenti jahti pidada. Ellujäävate kanade arvu järgi hindavad Ipatka inimesed sageli toiduga varustamise arvukust ja merevee küllastumist kaladega. Õhupuudus suledes ipatki, manööverdusvõime ja kiirus võimaldab lindul sukelduda sügavamale - üle 50 meetri. See tähendab, et toitmine ei ole sageli probleem. Linn on aga keskkonnategurite suhtes väga tundlik. Kui merel esineb isegi väike protsent pestitsiide või naftareostust, surevad linnud sageli tervetes karjades. Veelgi enam, Alaska linnas leiduvate lindude maos leiduvad teadlased leiavad aset globaliseerumise tulemusena.

Täna ei peeta Ipatka ohustatud linnuliigiks, vaid sellepärast, et tal on vähe looduslikke vaenlasi. Kuid inimene, kes saastab loodust, muutub tõeliseks kiskjaks ja vaenlaseks. Põhjalike laiuskraadide ökoloogia säilitamise tõhusad meetmed aitavad säilitada ipatokide ja paljude teiste lindude ja loomaliikide populatsiooni.

Загрузка...

Populaarsed Kategooriad

Загрузка...