Räpane Gopher - kirjeldus, elupaik, elustiil

Kärbitud maavärinad on väikesed jahvatatud närilised, kellel on piklik keha ja lühike saba. Suuruse ja kuju poolest sarnaneb see loom oravale, kuid erineb sellest karvavärvides, väiksemates kõrvades ja lühem saba. See on Ida-Euroopas levinud endeemiline liik. Neid loomi leidub Venemaal, Ukrainas, Moldovas, vähesel määral Valgevenes ja Poola kaguosas.

Kirjeldus

Räpane mull on keskmise suurusega näriline (178-247 mm), sarnane oravale. Erinevad sellest karusnahast, saba pikkusest ja kõrvadest. Kõva karvaga kaetud saba pikkus on 2,5-5,6 cm, kõrvad on väga lühikesed, peaaegu täielikult peidetud pea juuksed. Juuksepiiri otsad on värvilised. Karvkate on hallikas-pruunikas või hallikas-kollane. Küpsete oravete värvus pärast moltimist muutub heledamaks kui noortel inimestel. Silmad on suured, tumedad, kollaste õpilastega. Esijaladel on neli varba, neil on lamedad, pikad ja tugevad küünised, mis aitavad kaevandusi kaevata. Näriliste tagajalgadel on mõlemad 5 sõrme.

Sõltuvalt aastaajast võib täiskasvanud gopheri kehamass varieeruda vahemikus 170 kuni 260 g ja erandjuhtudel isegi kuni 490 g. Kehakaalu suurenemine kevadest sügiseni, kui gopherid talveunevad. Talvise une ajal juhib gopheri keha eelnevalt kogunenud rasvavarudest, nii et kehamass langeb aeglaselt kevadeni. Täiskasvanud mehed on tavaliselt suuremad kui naised.

Elupaik

Pisikeste oravate pindala on Ida-Euroopas. Nende elupaigad ulatuvad Poola kaguosast ida poole Vene jõeni Kesk-Venemaal. Samuti on enamikus Ukraina ja Moldova piirkondades levinud täpilised gopherid. Väikesed killustunud populatsioonid on Valgevene ida- ja lääneosas.

Kärbitud mullad võivad kogu Palearctic Ridge'i hõivata paljusid elupaiku. Nende tüüpilised elupaigad on steppide või steppide niidud. Samuti eelistavad nad kohti, kus tavaliselt leitakse karjamaad ja madala taimestikuga avatud alad.

Aretus

Paarimisperioodil hakkavad mehed kohe pärast talveunest välja tulekut näitama oma ühtsust nende meelitamiseks. Mehed paarituvad tavaliselt mitme emasloomaga, kasvatades kogukonnas lapsi. Gopherid elavad nendes kogukondades väga tihedalt, mis toob kaasa lähedased ristid.

Mustad gopherid kasvavad kord aastas. Nende kasvuperiood kestab 2 nädalat. Kliimatingimuste tõttu on neil tavaliselt madal reproduktsioonitase ja madal sündimus. Aprillis ja mai alguses sünnivad lapsed. Nad veedavad ühe kuu auku, jätmata seda. Rasedusperiood kestab umbes 27 päeva ja keskmine pesakonna suurus on 6 poiss.

Täpilised maavärinad sünnitavad allapanu varakevadel. See toimub maa all, pakkudes loomadele kaitset elementide ja kiskjate eest. See on reeglina naised, kes hoolitsevad pesakondade eest ja kaitsevad neid. Kui noored veidi üles kasvavad, hakkavad nad aukust lahkuma, uurides maastikku, et harjuda ja kohaneda. Täiskasvanud inimesed vaatavad ebaküpseid gopreid ja juhul, kui röövloomad on lähedal, loovad loomad iseloomulikke helisid, hoiatades kogukonda, et oht on lähedal, nii et peate varjupaika kaevudes.

Eluaeg


Pisikeste gopeeride keskmine eluiga on 6 aastat. Ebaküpsed isikud on haavatavamad ja neil on madalamad elulemused. Ebaküpsete maavärinate suremus on 73%, täiskasvanutel 58%.

Käitumine

Загрузка...

Räpane orav on ööpäevane liik, mis talved oktoobrist aprillini. Ta on aktiivne hommikul, kui päike soojendab maad veidi ja veedab aega väljaspool lasi, kuni päeva soojus saabub. Gophers võib ka pärast keskpäeva lahkuda, kuid jõuavad tagasi päeva lõpus.

Kärbitud maavitsad on kivistunud (kaevatud) imetajad. Nad veedavad suurema osa ajast oma tagajalgadele, uurides ümbruskonda kiskjate otsimisel. Suhtlemine on nende loomade ellujäämises eluliselt tähtis. Tavaliselt hõivavad nad avatud karjamaad, sest see aitab neil ennetada röövloomade rünnakuid. Ohu korral võivad nad kasutada erinevaid piiksusid. Kuid nad kasutavad häält mitte ainult nendel eesmärkidel. Nad saavad paaritamismängu ajal helistada, et meelitada naisi.

Gophers kaevab vertikaalsed ja horisontaalsed augud. Vertikaalsed on struktuurid, mis toimivad mittepüsivana, samal ajal kui järglaste sündimiseks ja kasvatamiseks kasutatakse horisontaalseid auke.

Kärbitud gopterid elavad suurtes kolooniates, paarist inimesest 300 inimeseni hektari kohta. Enamik perekondi on kompaktsed, tavaliselt elupaik ulatub 2–28 hektarile. Kolooniad asuvad tavaliselt 5-14 kilomeetri kaugusel üksteisest.

Talveunerežiim

Загрузка...

Talvel talvituvad. Nende elulise aktiivsuse intensiivsus hetkel väheneb oluliselt. Keha ainevahetusprotsessid aeglustuvad, kehatemperatuur langeb 2,8 ° C-ni, südame löögisagedus langeb 300-lt 4-7 kokkutõmbumisele minutis ja kopsude aktiivsus langeb isegi 1 hingamiseni minutis. Neerud ja teised siseorganid aeglustavad ka tööd - mootori aktiivsus väheneb.

Talveuni ajal rullub gopher, peites pea ja käpad keha all. Loom magab 6 kuud, ärkab harva. Suremuskogurid talvel on üsna kõrged. Selle kõige tavalisem põhjus on äärmiselt karm talv. Kui ümbritseva õhu temperatuur on liiga suur, ärkab loom liiga tihti, mis viib rasvkoe olulise vähenemiseni ja järelikult organismi energiavarude kiire vähenemiseni, nii et kõik inimesed ei ela kuni kevadeni.

Teabevahetus

Suulise gopheri igapäevases ellujäämises on võtmeroll häälekõne kaudu. Nad suhtlevad rullukutsega, kasutades iseloomulikke helisid, mis aitavad hoiatada võimalike röövloomade kolooniat. Mõnel juhul võivad nende helisõnumid olla mõeldud konkreetsetele inimestele. Näiteks võib naistel olla individuaalsed helisignaalid, mis on mõeldud konkreetse looma jaoks oma järglastelt.

Söömisharjumused

Räpane orav on rohusööja ja toidab seemneid ja rohelisi taimi. Looma toitumise aluseks on rohelise rohu, lillede ja seemnete kevadised võrsed. Räpane maavits võib toita ka putukaid.

Ennustamine

Täheldatud gopterid on välja töötanud teatud tehnikad, mis aitavad neil kiskjate vastu seista. Nende peamine kaitse vaenlaste vastu on koloonia üksikisikute vaheline akustiline ühendus, mis võimaldab neil ohtudest hoiatada.

Mõju ökosüsteemile

Täheldatud gopheritel on positiivne mõju pinnasele. Iga inimene kaevab oma elu jooksul palju auke, mis lõpuks suurendab pinnase õhutamist. Samuti väärib märkimist, et nad kaevavad kaevandustes palju rohkem auke kui nad kasutavad, mistõttu muutuvad need sügavused maapinnal teiste liikide varjupaikaks.

Video: Gophers - loomad, kelle kohta te ei teadnud palju

Загрузка...

Загрузка...

Populaarsed Kategooriad

Загрузка...