Jay - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Jay on passerine pere helge esindaja. Linna peamine eristav tunnusjoon on muutunud lindu valgusküllaseks peitsiks. Lisaks sellele iseloomustab seda head adaptiivsed omadused. See võimaldab seda, et mõned linnud ei suuda rändeperioodil soojadesse maadesse lennata, vaid jääda talveks ja leida varjupaika külma ilmaga puude katuse all. Jay on närviline toidu kohta, ründab aeg-ajalt teisi oma pereliikmete esindajaid.

Linnu nime päritolu on mitu versiooni. Ühe neist ütles, et nimi "jay" tuletati sõnast "shine". Tõenäoliselt on lind juba ammu rõõmustanud oma luu ilu ja heledust ning saanud niisiis nime. Huvitav on see, et "jay" on lindu "soja" algse nimetuse pisike vorm.

Sageli on segad segaduses kurkidega sarnase ploomi, keha kuju ja suuruse tõttu. Iga liigi iseloomulike tunnuste tõttu on võimalik linde üksteisest eristada. Üks neist on jae imiteerivad võimed, mida ornitoloogid väga hindavad. Papagoidide toomisel on neil selles keerulises ülesandes, mis näitab lindude häid vaimseid võimeid, ikka veel ees kurgid.

Liigi kirjeldus

Jays ei erine suurelt. Individuaalse keha pikkus ei ületa 40 cm, seega on selle liigi haruldane esindaja võimeline ületama igaühe tuttavaid auke. Lindude hulk on sile ja koosneb väikestest üksikutest sulgedest. Täiskasvanud lindu tiivad suudavad jõuda 50 cm-ni, mis seletab tuntud paradoksi: filiaalil istuv jay tundub väike, kuid kui see on ära langenud, muutub selle suuruse mõte kohe. Suletud kaal varieerub 170 g-st kuni 200 g-ni. Küünised aitavad lindudel puu oksadesse kinni pidada. Terav ja lühike nokk on massiivne.

Helge lindude peibutus meelitab kõiki tähelepanu. Selja-, rindkere- ja tiibade hulk on pruunikas. Seevastu tiib, saba ja tiibade ots on värvitud mustaks. Jaili tiibi ülemine osa on kaunistatud väikeste siniste suledega, mis on vedeldatud musta triibuga. Selline mitmekesisus lisab kontrastsust ereda värvusega. Lisaks on mõnede inimeste tiibadel valged laigud. Nadhvoste jays on heleda värviga, kaelal on mustad triibud. Alaealistel on väiksem saba, kuid nende luuk on mitmekesisem.

Täiskasvanud jae silmade värvus on helesinine ja varases eas on linnud tavaliselt pruunid. Seni ei ole ornitoloogid sellise muudatuse põhjust. Üks versiooni, mis selgitab vanusega seotud muutusi silma iirise pigmentatsioonis, on võrdsustatud lindude puberteedi signaaliga ja selle valmisolekuga paaritumisperioodile.

Nagu varem märgitud, on selle linnuliigi esindajad võimelised jäljendama erinevaid helisid, eriti neid, mis on väljastatud teiste naabruses elavate lindude poolt. Seega sai tema teine ​​nimi, Jay Mockingbird, mis sai teada Susan Collinsi romaanidest. Juhtumid, mil linnu imiteeris, salvestatakse mõned sõnad. Kuid selle liigi lindude sellised katsed ei erinenud selgesti, mis on iseloomulik papagoidele.

Lindude elupaik ja käitumine

Jays on väga levinud linnud. Kõrge kohanemisvõime ja liigne hirmus sundisid selle liigi esindajaid levima kogu Euroopa mandril. Seega leiti suurimad linnupopulatsioonid Venemaal, Prantsusmaal ja Balti riikides. Need territooriumid ei piirdu jaisidega ja asuvad Hiina ja Korea maadel. Samad bioloogilised tegurid mõjutasid asjaolu, et maismaalinduna leidis jay koht, kus viibida erinevates saartel, sealhulgas Sahhalinis.

Tavaliselt on selle liigi linnud valdavalt istuvad ja eelistavad asuda metsadesse. Kõrbepiirkonnad tõrjuvad jays, sest seal on nende jaoks raskem leida toitu ja kergem on sattuda kiskja kätte.

Igal aastal lahkuvad linnud põhjapoolsetest elupaikadest ja rändavad lõuna poole. Selline jaysi käitumine on tingitud vajadusest varjuda külma ilmaga. Kui kliimatingimusi ei iseloomusta tugev hooajalisus, nagu Euraasia lõunaosas, ei tee jays selliseid lende.

Mis sööb?

Selle linnuliigi esindajad erinevad oma teravuse poolest, mida tõendab nende harjumus toidu ladustamiseks. Näiteks sügisel võib üks lind „vihmaspäeval” kõrvale jätta rohkem kui 3 kg tammetõrusid. Lisaks sellele delikatessile armastavad heledad linnud männi pähkleid, mis seletab suure tõenäosusega kohtuda suurte jayspopulatsioonidega kohtades, kus tammed ja seedrid kasvavad.

Mida veel nende toitumine sisaldab? Jays sööb teravilja, pähkleid, erinevaid putukaid ja teoseid. Kui jayside populatsioon elab veehoidla lähedal, siis võivad lindud süüa limuseid või väikeseid kahepaikseid. Metsa-steppide jays sööb närilisi, sisalikke, väikesi linde ja nende mune või tibusid. Selleks lööb jahid sageli jahimehed, uskudes, et need on kahjulikud. Kuid tegelikult on selle liigi kasu palju suurem, sest lindude süütamine suvel toob kaasa suure hulga taimekahjurite hävitamise: putukad ja närilised. Juudi loomulikud vaenlased on tihti haavad, kes ründavad neid, kennud, martenid

Tavaliselt söövad jaysid kevadel ja suvel palju rasvhoiuseid, mis on lindude jaoks vajalikud talvel. Septembri alguses sisenevad linnud ladustamisviisi. Vanade junkkantide või puude õõnsust kasutatakse jay kauplustena. Lisaks varude kasutamisele varastavad linnud sageli naabritelt. Ornitoloogid märgivad, et linnud armastavad põllumajandustooteid. Näiteks süüa jays sööb vähe mugulaid kartulitest, porganditest ja peedist.

Arenenud jay aju võimaldab neil otsida erinevaid viise, mis muudavad lindude elu lihtsamaks. Sarnane näide on nende külastamine suupisteid. Linnud teevad seda parasiitide kasvatamise või ennetava meetmena. Putukate vabanemiseks putukate vabastamiseks sipelghape tapab soovimatuid parasiitorganisme. Teine näide lindude luure kohta on nende harjumus rühmitada okaspuude harude alla talvel, mis aitab hoida sooja.

Lindude aretamise funktsioonid

Juude paaritumisaeg algab kevadel esimestel kuudel, mil linnud otsivad partnereid. Sel ajal eelistavad nad liikuda tiheda metsa kasvavale alale looduslike veehoidlate kõrval. Suudlevad suured karjad, jajad karjuvad ja korraldavad lahinguid. See protsess võtab aega umbes 7 päeva. Selle tulemusena moodustuvad paarid, kes otsivad koha pesa majutamiseks, näiteks stabiilne naine.

Linnud pesitsevad tavaliselt väikese kausi kujul. Selle maht on keerdunud tugevatest vardadest, seestpoolt on vooderdatud lehtede või rohuga. Seal on naissoost 4–7 muna, kuid mõlemad linnud hakkavad vaheldumisi 15–17 päeva. Munakoor on roheline, kollane või pruun. Haudemunadel on hea söögiisu, nii et vanemad on sunnitud neile kogu päeva toitu otsima. Sageli surevad tibud nälga. Kui putukaid on palju, kasvavad ja kasvavad linnud järk-järgult.

Huvitavad faktid

  1. Siberi lõunaosas on värvi poolest eristatav uus jays. Lisaks on rändavad erilised linnud.
  2. Kolme suvekuu jooksul eelistavad jaysid asuda inimeste vahemaad mööda, elama metsades või metsades, kus nad suudavad leida vajaliku koguse toitu. Talvel linnud, vastupidi, jõuavad linna, sest nad vajavad sööta, mida pole sel hooajal oma looduskeskkonnas lihtne leida.
  3. Linna jays ei tee varusid talveks. Linnud leiavad piisavalt toiduaineid nii parkimissöötmetes kui ka prügi- ja prügikastides. Kui neil ei ole piisavalt, varastavad nad rõdudelt salvestatud sätted.
  4. Jay tibudel on elu esimestel päevadel vaja palju valku, et moodustada skelett, nii et täiskasvanud söövad neid putukatega. Ainult tugevamaks muutudes lülituvad linnud köögivilja toitumisele.

Video: jay (Garrulus glandarius)

Vaadake videot: Calling All Cars: History of Dallas Eagan Homicidal Hobo The Drunken Sailor (September 2019).