Spectacled Bear - kirjeldus, elupaik, elustiil

Paljud teadlased ja zooloogid väidavad, et karu võib nimetada Maa kõige intelligentsemaks olendiks. Neid loomi iseloomustab mitte ainult nende muljetavaldav suurus ja hirmutav välimus, vaid ka nende unikaalne arm, karisma, inspireeriv rõõmustunne ja hirmuäratavus. Selliste röövloomade puhul on palju sorte, millest kõigil on iseloomulikud tunnused ja tunnused, näiteks struktuur, käitumine, värvimine. Tutvustame lähemalt sellist vähetuntud karude esindajat, nagu silmapaistev karu.

Elupaik ja välimus

Kohtuge looduses olevate imelise karuga üha raskemaks. See liik on pikka aega kuulunud punase raamatu loendisse. Loomaaedade nägemine vaateplatvormide seas on võimatu unistus. Kohalikud elanikud hävitavad selliseid röövloomi massiliselt, sest nad kardavad rünnakuid kariloomade vastu või põllukultuuride hävitamist. Lisaks kasutatakse karu sapipõie meditsiinilistel eesmärkidel teatud haiguste raviks.

Metsade raadamise maht kasvab igal aastal, ehitusobjektide tsoon laieneb, karude kogunemise kohad on ohus, mis mõjutab elanikkonna vähenemist. Pragunenud karud on peamiselt rasketes mägipiirkondades. Sellega seoses ei ole temast midagi nii tuntud kui teiste liikide kohta.

Predatori kasv on umbes 1,5-2 m, kaal ulatub 140 kg-ni. Naised on meestest väiksemad. Loomade karusnahk on must, pruuni varjundiga.

Koon on sugulastega võrreldes veidi lühenenud. Silmaümbrise nime nimi on seotud silma piirkonnas koonul paiknevate kergete laigudega, mis on sujuvalt kaelal.

Teadlaste sõnul võib loom olla viimaste tuhandete aastate eest eksisteeriva suure karu viimane järeltulija. Seejärel lähenes nende kiskjate kaalule 500-600 kg. Oli isegi juhtumeid, kui üksikisikud jõudsid kaaluni 1 toon. Keha on tugev ja lihaseline. Kael on lühike, jäsemed taluvad tugevat pinget. Tugijalgade paar on lühem kui esijalad, nii et silmapaistvad karud võivad puul ronida.

Ka skeleti struktuur erineb oluliselt teistest liikidest. Ülejäänud karu perekonnas on kehas 14 ribi paari ja silmapaistvatel karudel on üks paar ribisid vähem.

Liigi elupaiku nimetatakse Põhja-Ameerika territooriumiks. Neid leidub sellistes Ladina-Ameerika riikides nagu Venezuela, Ecuador, Colombia, Boliivia ja Panama. Sageli peidavad kiskjad mägisel maastikul või savannis.

Märgi tunnused ja käitumine

Nägus karu on üks kõige rahulikumaid ja ohutuid karusid. On harva kuulda inimesi rünnakute lugusid. Isegi teiste loomadega võitlemine ei ole surmav. Nad võivad vaenlasele ainult haiget teha. Kui karu kohtab inimest, püüab loom puude peita. Eelistab suletud elustiili. Meeste vahelise territooriumi jagamise küsimus ei teki. Kui üksikisikute asustatud ala on toiduga rikas, siis elavad loomad üksteise kõrval ilma konfliktita. Erinevalt pruunidest karudest ei ole vaateplatsil talveunetust ega dens. Nad on öösel ja päevavalguses magavad nad oma pesades, asudes ühte paksude vahele.

Võimsus


Prillid kannavad peamiselt taimestikku. Liha toit sisaldub toidus ainult väikestes kogustes. Jahindus avatakse väikestel närilistel, hirvedel, lindudel või küülikutel.

Kui nälg tuleb, tee hirmud ja ründab karja, sööge porgandit. Koonu ja pika keele ainulaadse struktuuri tõttu on loomal võimalik toota putukaid, termiite kitsastelt lõhedelt ja pesadest. Mesi on lemmik delikatess, mille eest nad jahipidasid jahti hävitavad.

Taimede toitumine on loomade poolt halvasti talutav, kuid prillikandjad kasutavad nii rohi võrseid, puuvilju kui ka risoome. Võimas lõualuu võivad konkureerida isegi suure panda lõualuudega, kergesti lõhestades teiste loomade jaoks kättesaamatut toitu. Lohakas toitumine hõlmab puude ja palmi oksad. Selline tahke toit hammastele.

Karud ei mööda kaktusi, ronides üles pagasiruumi, kus kasvavad kõige maitsvamad puuviljad. Aeg-ajalt sõidavad loomad kohalike omavalitsuste ja põllumajandustootjate omanduses olevate põllumajandusalade territooriumile. Suhkruroog - delikatess, mis neid huvitab.

Aretusmudelid ja pikaealisus

Nende röövloomade paaritumise protsess võib toimuda aastaringselt, kuid kevad ja suvi algus enne vihmaperioodi algust loetakse tegevuse tippu. Niipea kui naissoost näitab, et ta tahab paarida, alustavad isased üksikisikute vahel eeskujulist võitlust, oodates, et ta eelistaks ühte neist.

Pärast paari moodustumist, mis on valmis aretamiseks, elavad loomad mõnda aega koos. Teadlased ei ole suutnud karu harjumusi selles eluetapis täielikult uurida. Siiski selgus, et naise keha kohandub kergesti planeerimata raseduse tingimustega. Viljastatud muna jagab endiselt ja jääb emaka sees pikka aega. Implantaadi edasilükkamise võimalus võimaldab kehal valmistada ja sünnitada poisid soodsas ajavahemikus, kui emane on valmis järglaste toitmiseks.

Prilliloomade rasedus toimub kaheksa kuu jooksul. Reeglina sünnib 1 kuni 3 poisi. Pimedate helbed võivad kaaluda umbes 300 g. Karupoegade nahal on eristav must värv, mille kollane täpp on ainult selle liigi puhul.

Kuu aega hiljem saavad väikesed loomad oma emaga jahti pidada. 6 kuu pärast hakkavad nad kaaluma umbes 10 kg. Looduses peavad noored poisid esmalt olema ettevaatlikud täiskasvanud meestele ja pumadele. Sünnist alates kaitseb ema järglasi ja valmistab poisid iseseisvaks eluks kogu aasta vältel. Pärast seda saavad noored teha naise abita ja saada oma toitu.

Teadlased on näidanud, et pruuni ja suurejoonelise karu vahel on suur sarnasus, kuid geneetiline vahetamine on võimatu. Erinevate liikide paaritamisel häiritakse organismi reproduktiivseid omadusi. Isegi kui ilmneb elujõuline järglane, ei järgita liikide jätkumist.

Pruunid ja suurejoonelised karud elavad umbes sama - umbes 25 aastat. Mõnikord märgiti, et vangistuses elavad vangistuses elavad mehed elasid kuni 36 aastat.

Kõik loomade ja taimede maailma esindajad on imelised ja huvitavad olendid, mis on ainulaadsed omal moel ja esindavad meie tulevase põlvkonna kõrget väärtust, millel on veel palju avastada ja uurida.

Video: suurejooneline karu (Tremarctos ornatus)