Kaukaasia orav - kirjeldus, elupaik, elustiil

Kaukaasia või muul viisil kutsutud Pärsia orav - tavaline orava sugulane, imetaja, kuulub näriliste, orava perekonna, oravate perekonna järjekorda. Sellel ei ole väikest juurekujulist hamba, mille jaoks ta sai huvitava nime, tõlgitud ladina keelest, mis tähendab "ebanormaalset valku". Jäme karusnaha ja elanikkonna suhteliselt väikese suuruse tõttu ei ole inimestele kaubanduslik väärtus.

Kirjeldus

Looma välimus ei erine tavalisest sugulastest. Erinevus on selle väike suurus ja lühike karv. Pikkuses ulatub tema keha 25,5 cm, kogumass on kuni 430 grammi. Fluffy saba, lühikesed kõrvad ilma tutideta. Nende pikkus on ainult 2-3 cm. Esmapilgul on Pärsia orava tavapärasest silmapaistmatud iseloomulikud jooned - viie ja mõnikord kuue sordi olemasolu käppadel võrreldes tavalise indiviidi nelja tavalise sordiga. Kümme rinnal paiknevat rinnatüüpi eristavad seda ka ühisest oravast, millel on vaid kaheksa.

Värv on suhteliselt ühtlane, enamasti hall-pruun, varieerub pruuni pruunist külgedelt kuni must-pruuni värvuseni tagaküljel. Belly mahlane oranž, mõnikord puhas valge. Saba katte värvus on kastan, võib olla roostes, helepruuni värvusega. Saba lõpus on juuksed pikemad, kahevärvilised: mustast pruunist toonist kuni helepunase otsani. Talvel ei muutu pärsia orava värvus, selja taga on pisut tumenenud ja kõhul kergendatud. Pärsia orav murrab kaks korda aastas: kevadel ja sügise alguses.

Koon kuju on ovaalne, veidi piklik. Mandlikujulised väikesed silmad kukuvad lameda otsmiku alt välja. Sõrme ja padja vahele jäävates käpades on higinäärmed, mis mängivad märgistusel olulist rolli elukohaks valitud piirkonna omandina. Pärsia loomal on väga arenenud lõhnaaju, mis võimaldab toitu allapoole maapinnal või lumel ilma raskusteta määrata. Orava hääl on terav, hästi eristatav, sarnane petta-petta metallist lihvimisega. Keskmine eluiga on umbes 12 aastat.

Elupaik

Esimest korda täheldati Gruusias Kaukaasia oravat 18. sajandil Meskheti vahemiku jalamil asuva nõlva jalamil. Maailmas elavate inimeste arv ei ole määratletud, mistõttu nad ei kuulu seadusega kaitstud isikute hulka. Kuid üksikisikute kvantitatiivse vähenemise kohta on viimaste aastakümnete jooksul teada 20%. Selle põhjuseks on tavaliste oravate arvu suurenemine ja suurenemine, mis kujutavad endast konkurentsi toidu tootmise, raadamise ja kliimakuivatamise valdkonnas.

Loom elab tänapäeva maailmas peamiselt Lähis-Ida riikide ja kaukaasia istmiku piirkondades. Sa võid temaga kohtuda väikeses Aasias, Iraanis, Transkaukaasia aladel, Egeuse mere äärsetel saartel.

Kaukaasia orav valib segametsad, kus kasvab seal elava tammepuu, kastanipähkli ja pähklipuud. Kõrge rohukattega ala ja kõrged kasvanud tammepuud on elamiseks sobimatu. Okaspuud on halvas aastal, vältides tavaliste oravate elupaikade ja nendega koos elamiseks vajaliku toidu puudumist.

Eluviis


Üksikisik võib elada iseseisvalt, täielikult üksinda või paaridena. Ta töötab pärastlõunal, varahommikul kuni hilja õhtuni, mitte väsinud. Kaukaasia orav hüppas, ületab kergesti filiaali ja filiaali pikkuse 5 meetri. Liikudes puude hüppamise teel, võib see vajadusel tihti maapinnale langeda ja ületada territooriumi. Kuid eelistab siiski puitunud elustiili. Mitte migreeruda, jättes elupaika toidu otsimisel lühikesteks vahemaadeks.

Ohtu oravadeks on sellised loomad nagu nürtsi- ja moor, hävitades vastsündinud lapsi. Lähituleviku ohu korral valib looma pimenduse taktika ühest kohast, klammerdudes puu külge ja varjates oma pagasiruumi või lehtede võra taha. Inimene kujutab ohtu Kaukaasia oravale kui selle loodusliku elupaiga hävitajale, vähendades ja järk-järgult vähendades metsade nulli, kus see enamasti elab.

Ujub veeta ilma jahita, talvel ei talve. Näriline elab puidu õõnsuses kuni 14 meetri kõrgusel maapinnast või tühimikest, mis moodustuvad juurte põimumise vahel. Suurema turvalisuse tagamiseks varustab elukoht korraga mitu sissepääsu ja väljapääsu. Pesa on kolmest kihist: esimene vaht-, pärn- või tamme kuivade lehtede kujul, teine ​​kiht koosneb samade puude purustatud lehtedest ning ülemine on vooderdatud sambla ja värskete lehtedega. Pärsia orav ei ehita väliseid pesasid, vaid peidab need ainult puu sees.

Võimsus

Oravade igapäevane toitumine varieerub sõltuvalt hooajalisusest ja on peamiselt pähklid, kastanipuud, mitmesugused puuviljad ja marjad, arenevad pungad, noored taimede idud, seened, seeder. Valgu mahlakasest lihavast puuviljast ekstraktib tuuma, mis annab talle suurima väärtuse, ei ole selle viljaliha eriti huvitatud.

Lisaks taimsetele toodetele võib kaukaasia orav aeg-ajalt lahjendada oma menüüd loomasöödaga: lindude, sisalike ja muude selgrootute, tibude ja erinevate putukate munad. Sarnaselt tavapärasele pärsia oravale salvestab ta toitu talveks, peites seda puude basaalsete paksudega. Tema varud toovad rõõmu toitu ja muid närilisi, kes on neid avastanud.

Üldiselt sõltub pärsia keele spetsiifilise toidu valik otseselt hooajast: sügisel ja talvel on need talveks ettevalmistatud puu seemned ja söödavad varud, kevadel ja suvel tarbitakse peamiselt taime- ja loomatoidu.

Aretus

Loomatõugud aastaringselt, peamiselt jaanuaris, aprillis ja juulis. Puuviljad mitu korda aastas, tavaliselt 2 korda. Imikute kandmine kestab 30 päeva, samal ajal sünnib kuni neli alasti ja pime oravat. 6 nädala jooksul ei lahku naised neist ja osaleb aktiivselt nende elus: toidab neid ja hoolitseb nende eest. 6 kuu vanustel noortel on iseseisvus ja nad saavad juba pered ise alustada.

Taming

Kaukaasia oravat on väga kohmakas, sest see on oma ebamugavus. Vangistuses on selle hooldamine võimalik, kuid see on harva juurdunud isegi noores eas. Et anda talle kõige soodsamad tingimused vangistuses elamiseks ja aretamiseks, võite anda talle avara linnumaja. Sellisel juhul peavad puuri seinad ja laed olema kaetud metallvõrguga, vastasel juhul ei jää orav teisele kohale. Järeltulijate kindlustamiseks võib lindlas hoida ainult ühte tugevat ja tervet ja üksteisega harjunud inimest. Suurem arv oravaid ei tekita järglaste loomiseks vajalikku puhkust ja üksildust.