Steppe-säga - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Steppe-lind on aktiivne ja lärmakas lind. Tema saba on hargnenud, lendu tundub nagu tern või neel. Võrreldes teiste snipefishidega, on tema keha ehitamine elegantne. Nende lindude nokk ja jalad on lühikesed.

Välimus

Загрузка...

Steppe-rohi on välitingimustes niidule väga sarnane. Kuid tema keha ülemine osa on pruuni ja tumedama tooniga. Keha pikkus on umbes 25-26 cm, selle liigi isased kaaluvad 90–105 g, naised aga 5–10 g vähem. Steppide tirkushka tiivad - 60-67 cm.

Välimuse ja stiili poolest on mõnevõrra sarnane neelamisega. Tema saba on tüümust ja üsna pikk. Keha oliivipruuni ülaosas. Tiivad, samuti kurgu- ja lõugapiirkond on kreemikas ja rindkere on pruun.

Elupaik

See pesitseb Doonau alamjooksul. Võite kohtuda tema Chernihiv, Poltava piirkonnas Ukrainas. Venemaa territooriumil on näha Tirkushka Voroneži ja Tula piirkondades. Põhjas saab lennata Ufa. Seal on nii Uurali kui ka Omski piirkonnas.

Lõunas elab see Musta mere rannikul. Mõnikord saab lennata Norrasse ja Briti saartele. Talvel võib seda leida Ida-Aafrikas, mõnikord läänes, kuna lind loetakse rändeks.

Pesitsuspaigad saabuvad aprillis ja mais. Nad sõidavad väikestes karjades päevas erinevatel kõrgustel. Teadlased usuvad, et näljased linnud lendavad oma toitumise jaoks madalamalt kui hästi toidetud. Sõitke elupaigast sõltuvalt augustist septembrini.

Elupaigad

Загрузка...

See elab stepid, neitsi või haritud põldud, jõe orud. Krimmis elavad nad järvede lähedal. Nende lindude kolooniate jaoks on oluline, et elupaiga lähedal oleks vett. Kui tirkushkade grupp on väike, võivad nad asuda veehoidlast üsna kaugele.

Tavalistes elupaikades võib lindu seostada üsna paljude liikidega. Mida lähemal on vahemiku piirid, seda harvem need esinevad.

Käitumine

Päeval tirkushki juua vett jooma ja toitu ise leida. Öö kulub steppides. Õhtul otsin rohu alt välja tulnud putukaid teedel. Kui päev on väga kuum, saavad nad veeta kogu päeva veehoidlas. Lennukõrgus sõltub sellest, kas lind on näljane või mitte. Kui ta on täis, saab ta üsna kõrgel lennata. Kui see on näljane, lendab see madalamal, sest sellisel kõrgusel on võimalik leida saaki.

Pärastlõunal lendavad nad lähima veehoidla juurde. Mõnikord saavad nad ujuda ja tiivad oma vee pinnal peksma.

Kui pesitsusalale ilmub röövlind, lööb samal ajal rühma linde. Nad juhivad vaenlast võimalikult kaugel oma kodust. Kui inimene ilmub lähedal, võivad nad lennata või ringi sõita, teeselda, et nad ei saa lennata või teesklevad kooruda mune.

Aretus

Nad paarituvad läbipääsu ajal. Seetõttu on paljud naised, kes on talvitusest just saabunud, valmis varsti munema. Pesakolooniad. Rühmad võivad olla väikesed ja moodustavad paar tosinat paari. Neid võib leida kõikjal elupaikade vahemikus. Mõnikord on koloonia kuni paarisaja paari tirkust.

Oma pesitsuspaikades võib pesa ka heinamaa. Nende pesade hulgas võib leida ka herbalistide või valgete sigade maju. Avokaadid võivad oma pesad paigutada koloonia servadele.

Paljud liikide esindajad ehitavad igal aastal oma pesad uude kohta, kuid samal ajal valitakse samad tingimused. Koloonia võib asuda eelmise aasta pesitsuspaiga lähedal või võib sellest mõne kilomeetri kaugusel liikuda.

Tirkushka pesa on tavaline auk, mida linnud ise korraldavad. See võib asuda avatud aladel või põõsaste all. Pesa, kuhu nad rohu liigitavad. Pesitsusaeg kestab umbes 2 kuud. Tavaliselt on naissoost umbes 4 muna. Mõnikord võib olla 3 või 5. Need on ovaalsed. Üks külg on veidi teravam kui teine. Nad asuvad peaaegu vertikaalselt väikese kalle.

Puuduvad täpsed andmed inkubatsiooni kestuse kohta. Lind istub munadel ainult öösel, õhtuti ja varahommikul. Päeva ajal küttib ta toidu otsimisel. Kui see on päeva jooksul väga kuum, jäetakse pesade kaitseks vaid mõned kolooniate esindajad ja ülejäänud linnud lendavad veehoidlasse. Kui selle perioodi jooksul ilmub inimene lähedale, siis püüavad nad teda ära võtta.

Kui tibud kooruvad, hakkavad linnud moodustama karju. Juba augustis muutuvad nad arvukaks.

Võimsus

Загрузка...

Põhimõtted stepid on putukad. Need on sellised suured esindajad nagu roosid, rohutirtsud ja teised. Sügise toiduga varjupaikade alguses. Aafrikas söövad nad roogasid, jahtides seda suurte karjadega, mis on mitme sadu või isegi tuhandeid inimesi.

Dieet sisaldab ka mitmesuguseid mardikaid, mesilasi, tiibadega sipelgaid ja teisi steppide putukaid. Steppe tirkushki saab toitu hommikul ja õhtul. Pärastlõunal soovivad nad veekogude lähedal asuda, kus nad saavad vett juua ja lõõgastuda.

See lind vajab kaitset, seega on see punases raamatus. Teadlased eeldavad, et kogu maailma rahvastik on 15–46 tuhat paari neid linde.

Viimastel aastatel on täheldatud, et liikide arv väheneb. Eeldatavasti on see tingitud sellest, et inimene on arenenud neitsi maade suurtel aladel, mille peale Tyrkushki pesitseb. Lisaks, kui kariloomad tapsid palju sidureid. Seetõttu usuvad looduskaitse võitlejad, et liikide säilitamiseks peaks pesitsusperioodil karjamaa territooriumil karjatama rangelt. Selleks on vaja läbi viia aktiivne propaganda elanikkonna seas ja tuvastada pesitsuspaikad. Lisaks mõjutab tirkusheki saagiks olevate korvide arvu suurenemine ka liikide arvu. Suure põudade tingimustes ei saa linde kasvatada, aastaid puuduvad.

Загрузка...

Populaarsed Kategooriad

Загрузка...