Saker Falcon - kirjeldus, elupaik, huvitavad faktid

Balabanas on saagiks lind. Nad on üks kõige ohtlikumaid räpparite seas. Nad kuuluvad paariperekonda. Liigil on mitu muud nime - ragor, itelgi. Lisaks sellele võib nime kirjutada "Saker Falcon" ja "Balaban". Need on ka kaks erinevat tüüpi nime. Sõna pärineb Pärsiast. Linnule anti Iraani pähklite nimi. Itelga liigi nimi pärineb Kesk-Aasiast. Slaavlased nimetasid ka lindude ragogiks. See sõna on võetud poola ja ungari keeles.

Välimus

Neil lindudel on võimas suur keha, mille pikkus ulatub 46-56 cm, tiivad on vahemikus 1,1 kuni 1,3 m. Kehakaal on 800–1350. Värv võib sõltuvalt liigist olla erinev. Pea on enamasti kahvatupruun. Nende rinnad on kerged ja seal on kergeid triipe. Balabana kõht peaaegu valge. Kaela sulged on kerged, tagaküljel on pruunid triibud. Arve on sinakas ja lõpus on must värv.

Võimsus

Kõige sagedamini on nende ohvrid gophers. Mõnikord püüavad nad tuvi või varblasi. Võib süüa marmoti, jäneseid. See on kasulik kohalikele põllumajandustootjatele, kuna lind sööb peaaegu kõiki kahjulikke närilisi.

Nad jahtivad elupaiga lähedal asuvates stepi ja metsa-stepi piirkondades. Prey vaatab kõrgel puul või kivil istudes välja. Jahi ajal lendab ta horisontaalselt. Ta ei langenud ohvriks, sest enamik röövlinde teeb.

Jahimehed kasutavad püünise lindina balabana. Ta jahtib kõrbesse hästi.

Elupaik

Nad elavad Aasia keskosas. Nad elavad nii Altai linnas kui ka Kasahstanis. Neid võib leida ka Krasnojarski territooriumil ja Transbaikalias. Mõnikord leidub neid Hiinas ja Afganistanis.

Talvel sõidavad nad Etioopia territooriumile, Hiina läänepiirkondadesse. Lõunapoolsed elanikud ei sõida talveks.

Liik

  1. Ühine Balaban. Seljal on pruun värv. Külgedel on punakas suled. Pea on seljaga sarnane, kuid veidi kergem. Nadhvoste on tavaline pruun valge. Veidi nähtav "vuntsid". Kõht on kerge oker, tal on palju erinevaid kuju. Liikide esindajad elavad metsa-steppides. Habitat - Kasahstan. Lindu võib leida kogu territooriumist, alates Uuralitest kuni Altai. Vahel võib Balabana näha ka põhjapoolses kõrbes.
  2. Siberi keel. Siberi Balabani liigi esindajate seljal on pruunikas värv. Tundub punakad laigud, mis sulanduvad triibudeks. Nadkhvostel on hall ploom. Pea pea on kergem kui tagaküljel. Tal on punakas toon ja tumedad täpid. Kõht on pehme triibuga valge. Elab Altai, sest talv lendab Kasahstanisse.
  3. Mongoli. Need linnud eristuvad selja pruuni värvi poolest, millel on näha eredaid triipe. Tien Shanis elab Mongoolia balabaan. Peas on valgus. Püksidel ja külgedel on mustri värvi ja triipude kujul.
  4. Turkestan. See liik on ereda värvi. Neil on telliskivi. Tagaküljel on pložer pruun ja hallikas. Lindude mustrite tiibadel ja tagaküljel triibudena. Elupaik Turkestan balabana - Lõuna-Kasahstan, Tien Shan ja Karatau territoorium.
  5. Aralo-Kaspia. Selle liigi puhul on tagaküljel ploomi pruun, kuid hämar. Joonis valgus põikribade kujul. Paljunemine järglaste piirkonnas on sinakas. Püksid on näha ka tumedate triipudena. See elab Mangyshlakis.
  6. Altai. Need on suured linnud. Väliselt näevad nad tavalist balabana. Nende värvus on tume või pruun. Tagasi ploomivärv sinakas. Sama värvi neis ja nadkhvostiyas. Pea on teiste liikidega võrreldes üsna tume ja külgedel on mustri kujuline muster. Sama muster on lindude püksidel.

Soolised erinevused

Nendel lindudel on meeste ja naiste suurus ja värvus sarnased.

Aretus

Need on monogamilised linnud. Nende abielu kestus algab aprilli teisel poolel. Võrreldes teiste lindudega on see üsna varane.

Mõnikord saavad balabaanid hõivata juba valmis pesa, mida teised linnud on loobunud. Kui ehitate seda ise, on sellel kivi või mäed. Mõned liigid võivad puude pesad üles ehitada. Nad ei soovi oma pesasid ehitada, nii et nad üritavad leida juba valmis. Sageli leiab paar mitu pesa, mida linnud on maha jätnud, ja kasutavad neid vaheldumisi.

Naine on keskmiselt umbes 3-5 muna. Need on punased, väikeste tumedate laigudega. Pärast kuu või veidi rohkem ilmuvad tibud. Enamik aega munade peal istub naissoost. Mees võib seda mõnikord asendada.

Nestlings kooruvad mai lõpus või juuni alguses. Umbes kuu aega hiljem on noortel lindudel aega õppida lühikestel lendudel. Kui vaenlane neid ründab, langevad nad selja peale ja suruvad oma käpad enda kaitseks. Umbes poolteist kuud vanemad hoolitsevad nende eest, pärast mida nad mõnikord lendavad.

2-kuulise vanusena lendavad Balabani tibud juba suurepäraselt. Kui nad õpivad lendama, hakkavad nad samaaegselt jahti harrastama. Vanemad ei õpeta neid. Kibud ise püüavad saaki rünnata.

Noored inimesed lähevad langema lähemale. Isegi enne talve väljumist lendavad nad pesitsuspaigast eemale. Juba aasta vanuses saavad nad seksuaalseks küpsuseks.

Looduses elavad inimesed võivad elada umbes 18–20 aastat. Kuid oli juhtumeid, kus liikide esindajad püsisid 28-aastaselt või kauem.

Huvitavad faktid

  1. Liikide arv väheneb ja isegi ähvardab. Seetõttu on need loetletud punases raamatus. Teadlased loendasid 2005. aastal vaid umbes 8500 liigi esindajat. Kui arvame, et nende elupaigad on väga ulatuslikud, on see arv väga väike. On väljasuremise oht. Peamine põhjus, miks Balabani populatsioon väheneb, on inimtegevus. Jahimehed püüavad väikesed tibud neid kasvatada ja seejärel neid jahi eesmärgil kasutada. Araabia Ühendemiraatide territooriumil oli mitu musta turgu, kus müüdi igal aastal tuhandeid tibusid. Selle tulemusena on liikide esindajate arv järsult vähenenud. Teine põhjus - elupaiga massiline hävitamine. Paljud nende lindude pesad varisevad, nad on nakatunud. Paljud inimesed surevad pestitsiididest, mis sisenevad nende kehasse koos inimeste poolt mürgitatud näriliste poolt. Kõik need põhjused on otseselt või kaudselt seotud inimtegevusega.
  2. Lipetski piirkonna "Galichya Gora" territooriumil asuvas reservis loodi 90ndate aastate algusest lasteaed, kus nad tegelevad aktiivselt selle linnuliigi kasvatamisega.
  3. Nad ei jasta oma pesade läheduses, vaid püüavad võimalikult lennata. Väiksemad linnud on seda märganud ja naudivad seda funktsiooni. Nad püüavad pesa Balabani pesadesse võimalikult lähedal. Sel moel kaitsevad nad ennast ja kodusid Balabani enda ja teiste kiskjate eest, kes ei lähene oma pesasid, mis ohustavad nõrku linde.

Video: Saker Falcon (Falco cherrug)