Hirved - kirjeldus, elupaik, elustiil

Hirved on üllas, ilus ja majesteetlik kiire. Kuid paljude mõtetes on see metsaline seotud igapäevaelus kõndivate naljadega ja naljadega - meest, kes on tema naise eest petnud, võrreldakse hirvedega. Kuigi mõned (näiteks India) hõimud, see metsaline on püha. Indialased usuvad, et metsas, kes metsa ees elas, on alati ja kõik alati edukas.

Kirjeldus

Hirved on parttidae imetajad, hirvede perekond. Kokku on 51 liiki. Varem nimetasid slaavide esivanemad seda metsalist erinevalt - "Helen", sest nime kasutatakse nüüd.

Loomade suurused on erinevad, need sõltuvad liigist. Oletame, et põhjapõder võib ulatuda poole ja poole meetri kauguseni, kuigi minimaalne kõrgus on vaid 80 sentimeetrit, keha venitatakse kuni kahe meetri ja kaal ulatub kakssada kilogrammi. Väike harja vastab nimele - selle hirve pikkus ei ületa meetrit ja selle kaal on ainult 50 kilogrammi.

Hirvede silmade värvus on kollane, palli ja nende sügavad rebendid. Mõnedel hirvedel on väga õhukesed ja graatsilised jalad, teised on lühikesed. Kuid kõigis liikides on nad hästi arenenud jalalihastega tugevad. Lõppude lõpuks aitavad jalad hirve ellu jääda. Niisiis põgenevad nad ohtudest üsna kiiresti - kiirus võib ulatuda üle 50 kilomeetri tunnis. Enamik liike on vill - see on õhuke, kui hoovis on soe hooaeg ja talvel paks. Värv varieerub sellest kohast, kus metsaline elab - see võib olla tumepruun, kuldpunane või hall.

Asjatundlik spetsialist võib teha loomade hambad ilma eriliste pingutusteta ja kasutades ainult teadmisi, on lihtne kindlaks teha, kui vana on metsaline, vaadates, kuidas kulunud ja kulunud hambad on.

Sarved

Loomulikult on loomade pea kaunistava hirve kõige silmatorkavam osa sarved. Nad kaunistavad kõigi (va hornless) loomaliikide pead ja kasvavad ainult meestel. Sarved kaunistavad ainult ühe liigi juhi liigi ja seda liiki nimetatakse põhjapõtraks. Kuid nende naiste sarved on väga väikesed ja mitte nii hargnenud kui meestel.

Huvitav on see, et peaaegu kõik liigid vahetavad vähemalt kord aastas sarved täielikult. Vanad on dumpinguhinnaga ja nende asemel hakkab nihkuma nihkuma. Mis on hirvede sarved? Need on tavalised kõhred, mille ümber luukoe kasvab järk-järgult. Nende kõhre kasv on väga sõltuv looma toitumisest. Mida parem ja rohkem ta sööb, seda kiiremini sarved kasvavad.

Troopilistes ja subtroopilistes tsoonides elavate loomade puhul langevad sarved väga harva või üldse mitte. Selle tööriistaga saab metsaline kaitsta ja rünnata. Ja ta ei rünnata vaenlasi, vaid ajal, mil mängitakse abielu mänge, peate võitlema oma sugulastega samochka pärast, mida soovid. Kuid põhjas elavate loomade seas on sarved vahendiks, millega nad lumet kaevavad, püüdes saada lundpõrandate all toitu lemmik jäkk, mida nimetatakse sammaliks. Sarved ulatuvad üsna suured - vahemik võib olla kuni 120 sentimeetrit.

Hirved elavad kogu maailmas - see on tingitud nende tagasihoidlikust tingimustest, kus nad peavad elama. Nad asuvad Euroopa ja Aasia territooriumil, lõhestades Venemaa põhjapoolsetes piirkondades, elavad hästi mõlemal Ameerika mandril, kuumas Aafrikas. Nende populatsioonid on isegi kaugetes Austraalia ja Uus-Meremaa maades. Igas piirkonnas on need loomad väga head - nii tasandikel, kui ka mägipiirkondade ja mägede ümber, ja soo soode lähedal ning põhja pool tundras sambla ja sambla vahel, on nad mugavad. Paljud hirveliigid eelistavad liigse niiskusega kohti, valides veekogude läheduses asuvaid alasid.

Võimsus

Hirvede toitumine koosneb täielikult elupaikade taimede idanemisest. Kevadel ja suveperioodi alguses sööb ta teraviljataimi, kaunvilju, vihmavarju. Suvel lisatakse sellele pähklid, igasugused marjad, seened ja köögiviljade seemned. Soojana toitub see pungadelt, lehestikelt, rüüstavatelt puude ja väikeste põõsaste harudel ja oksadel. Lõbusalt sööb vilja. Talvel hammustab see puust puukoorega, sööb nõelu, närib oksad, leiab langenud tammetõrud lume ja samblike all. Selleks, et keha mineraalsooladega täiendada, külastavad loomad soola lakka, söövad maad. Valgu puudumist kompenseerib lindude munade söömine või sarvede hammustamine, mis on peast langenud.

Eluviis


Hirved on teisaldatavad loomad, kellel on väikesed karjad 10-30 pead. Suvel lähevad loomad metsa võimalikult sügavale, kus palju puid ja palju rohu muudavad ennast kergesti. Talvel algavad nad tiheda metsa allkasvatusse, sest lumekate on vähe ja selle all on mõni toit.

Kui kaua elab hirved?

Looduslikes tingimustes elab hirved 18-22 aastat. Kui loom on loomaaias või spetsiaalses hirvede kasvatamise talus, pikeneb eluiga kümme aastat.

Vaenlased

Looduses on kõige ohtlikumad karud ja hundid. Hirved on nendest päästetud ainult tänu tugevatele jalgadele. Kuid lend ei ole alati abiks - hundid, mis on pakitud kokku, võivad juhtida metsalist. Eriti kui ta on juba vana või haige. Kummalisel kombel on üks vaenlastest inimene, kes suudab selle ilusa metsalise tappa oma šikkide eest.

Mis vahe on hirvede ja põdra vahel

Hirved on hirvede suhteliselt lähedased sugulased, neil on mõned sarnasused, kuid erinevad üksteisest järgmistes:

  1. Peamine erinevus on sarvede kuju. Hirved kasvavad horisontaalselt maapinnaga ja harutatakse väikeste teradega. Hirvede sarved on pidevalt suunatud taeva poole.
  2. Põder on väga suur loom, massiivsem kui hirved. Hirvede mass ulatub 650 kilogrammini ja hirvijate hulk kaalub vaid 350 kilogrammi.
  3. Jalad on eristatavad - hirved on käpad lühemad ja paksemad.
  4. Ja lõpuks, põder - ei taha olla karjas. Üksik elab üksinda või elab paarides - mees oma naissoost.

Mis vahe on hirvede ja hirvede vahel?

  1. Hirved on kuulus oma sarvede poolest, mis on tugevalt hargnenud, hirved ei ole.
  2. Nende loomade toitumine on sama, kuid hirved ei ole puukooreta. Hirved naudivad seda rõõmuga.
  3. Lapsed toituvad erinevalt: hirved hirve ajal, hirved.

Aretus

Hirved juhivad ahne haremi elustiili, kuigi üksikisikud kokku puutuvad, otsides paari ainult ruti ajal. Polygamiidsed loomad, karja pea, on mees, kes paaritub mitme naisega. Samuti seisab ta üles kaitsma oma naisi, kui konkureerivad mehed hakkavad neile sekkuma.

Enamik hirvedest algavad sügise keskel ja kestab kuni detsembrini. Hirve müha on kuulda paljude kilomeetrite jooksul. Sageli võitlevad mehed, nagu tõelised rüütlid, oma naise eest - nad seisavad sarvedega silmitsi, püüdes vaenlast kohapeal langeda. Võidab, nagu mis tahes võitluses, tugevaim ja nõrk tagasipöördumine. Noored mehed, kes ei ole veel sarved omandanud, ei osale nendes lahingutes, vaid üritavad tungida kellegi haremini.

Mehed muutuvad suguküpseks umbes kolm aastat, naised veidi varem - 2 aasta pärast. Rasedad on 6 kuni 9 kuud (sõltuvalt liigist). Kui on aeg sünnitada, üritab naine naasta üksildasesse kohta. Reeglina on sündinud vaid üks hirv, kuigi on juhtumeid, kus kaksikud ilmnevad. Sünnil on lapsed kaetud sagedaste laigudega, mis kaitsevad kiskjate ja vaenlaste eest.

Väikesed hirved võivad oma esimesel minutil jalgadele jääda. Ema toidab teda piimaga juba pikka aega - peaaegu aasta, kuigi kuu pärast suudab poeg rohu pigistada. Teisel aastal omandavad noored hirved kroonpead - tulevaste stiilide sarved.

Mis tüüpi on

Looduses on palju hirveliike. Siin on mõned neist väga huvitavad.

Hirved
Selle pere kõige ilusam elanik, proportsionaalselt keerukas ja õhuke. Saate eristada selle liigi iseloomuliku saba all oleva särava laiguga. Suure hulga harude sarvedel, eriti tippude juures. Kokku on 15 alamliiki, mis on erineva suurusega. Näiteks on väike Bukhara hirvede mass umbes sada kilogrammi ja 190 sentimeetri pikkune, teine ​​alamliik, punane hirv, kaalub 300 kg, pikkus aga vaid 160 cm.

Hirvede elupaigad on suured: Euroopa riigid, Skandinaavia, Hiina, Põhja-Aafrika, Austraalia, mõlemad Ameerika mandrid.

Põhjapõder
Teine nimi on caribou. Elab Euraasia põhja pool tundras. See sarveliik ei ole ainult meestel, vaid ka naistel. Nad teenivad lume puhastamiseks ja toidu ja sambla saamiseks. See liik on ainus, kes sööb liha või pigem väikesi närilisi, kes seal elavad lemmings. Keha pikkus on umbes kaks meetrit, kaal - 200 kg.

Veise hirved
Tema kuulsus on see, et ta ei kanna sarved. Suurima perekonna hulgas on väikseim umbes ühe meetri pikkune, kaaluga 9-14 kilogrammi. Elab Hiina ja Korea metsades. See ujub suurepäraselt, suudab ujuda mitme kilomeetri kaugusel.

Valge meri
Selle nimi oli tingitud valgest näost ja peast. Metsloomade pikkus on 2,3 meetrit, mass on umbes 200 kilogrammi. See liik elab Tiibeti mägipiirkondades ja Hiinas.

Whitetail Deer
Neitsi sõjaväelaste nimi on ka, elupaigaks on Põhja-Ameerika mandriosa (USA ja Kanada lõunaosa). Jõuda 1 meetri kõrgusele ja kaaluda umbes 150 kilogrammi. Eripäraks on valge saba.

Sealiha hirved
See naljakas nimi on sellepärast, et liikumisviis meenutab siga. Siin on kohev ilus saba. Naised erinevad meestest heledama värviga.

Nad elavad Pakistani, Birma ja teiste Lõuna-Aasia riikide tasandikel. Sellise isiku esindajaid, kes imporditi Kanadasse, Ameerika Ühendriikidesse ja Austraalia maad. Ainuüksi elab karjad harva. Nad juhivad ööelu, samal ajal puhkavad nad põõsaste varjus.

Crested deer
Otsustades nime järgi kannab eesmine osa kasvavat tufti. Sarved on väga lühikesed ja praktiliselt harudeta. Elupaik asub Aasia piirkonna lõuna- ja kaguosas.

Lõuna-hirved
Pikk mägimaja, lühikesed jalad näivad olevat spetsiaalselt ette nähtud mägistel maastikel. Ta elab Argentina Andides. Elustiil - üksikisikud, ainult rutti ajal kogunevad väikesed karjad.

Hirved
Keha on pikk, umbes 180 cm, kaal 75 kuni 130 kilogrammi. Looma kõrgus on keskmiselt 110 cm. Loomad on rohelised, elavad väikestes rühmades 15-25 inimesest. Jagatud endise Nõukogude Liidu lame- ja mägipiirkondades. Ta elab Kaug-Ida piirkonnas, Kaukaasia mägedes ja keskvöö piirkondades.

Suurim hirved
Seda imetajat võib nimetada suurimaks hirveks, kuigi seda ei peeta ametlikult selliseks. Kõne põtrast. Täiskasvanud isendid saavutavad muljetavaldava 2 meetri kõrguse 30 cm. Suurim mass oli 655 kilogrammi. Keha tundub mõnevõrra lühike - ainult kolme meetri kaugusel. Kuid laiad haaratsid varustatud jalad on pikad. Põlve koon on väga lai, huuled on suured. Mõlemad sugud on pruunid. Sarved on veidi lamedamad, nii et looma nimetatakse "kuivaks".

Hirved elavad paljudes Põhjapoolkera riikides, elupaik on üsna lai - tundrast kuni stepideni Euraasia ja Põhja-Ameerika lõunapiirkondades.

Elu jaoks vali kas soikad metsad või väga tihedaid läbimatuid metsa tammepuid. Aga toitu püütakse jõekaldadel või metsade keskel asuvaid avatud servi. Hirved toidus on valiv, sööb maitsetaimi, sööb marju, sööb seeni, nibab puu võrke.

Väikseim hirved
Hirvede perekonda esindav väikseim (füüsikaliste parameetrite järgi) on puudel hirved. On kaks alamliiki - põhja ja lõuna. Keha on väga lühike - ainult 90 sentimeetrit pikk, kõrgus ei ületa 40 sentimeetrit, kaal on umbes kümme kilogrammi, sarved on väga lühikesed - mitte üle 10 cm. Kandab villa pruuni värvi. Lõuna-Ameerika riikides elavad köögiviljatooted - söövad puidelt lehti ja närivad oksad. Eelistab ühte elustiili, mõnikord elab paarides.

Huvitav

Hirved ei kanna oma elu lõpuni nii ilusaid, ahvatlevaid sarved. Esimest korda kasvab selline ilu viie aasta vanuselt ja alates 12-aastastest nõrgenevad sarved ja kroon väheneb. Tavaliselt langevad loomad sarved kevadel märtsist aprilli lõpuni, noored sarved jäigastuvad kolme kuu jooksul.

Esialgu ilmus hirved Maale 33 miljonit aastat tagasi, see juhtus seal, kus Aasias praegu asub. Pärast 10 miljonit aastat hakkasid loomad liikuma ja nad õppisid praegust Euroopat, kust nad liikusid üle mandri ja Põhja-Ameerika mandri vahelise silla. Lõuna-Ameerika mandril ilmusid loomad suhteliselt hilja - vaid 2 miljonit aastat tagasi.

Ehkki loomariigi hirve peamised vaenlased, on peamine asi siiani inimene. Hirvede jaht oli liiga tavaline ja suur hulk loomi hävitati.

Inimene on selle ilusa metsalise suhtes väga vastuoluline: ühelt poolt on haruldased ohustatud liigid kaitstud ja salvestatud Punases raamatus. Teisest küljest on mõnedes kohtades hirved loetletud ohtlike liikidena, sest paljudes piirkondades söövad hirved aktiivselt haruldasi taimeliike, hävitades neid.

Hõõrdumata hirvede sarved on väga populaarsed ja väärtuslikud, sest neil on tugevad tervendavad omadused. Nad valmistavad ekstraktid vees ja alkoholis ning toodavad terapeutilisi ravimeid hüpertensiooni ja närvisüsteemi haiguste raviks. Ja karastatud sarve kasutatakse immunostimulantide tootmiseks.

Kui nälgimisperioode ei esine, reageerib hirveorganism sellele omapäraselt - see aeglustab ainevahetuse protsesse ja aeglustab loomade südamelööki. See võimaldab säästa vajalikku energiat.

Karjas domineeriv nukk on reeglina mitu emast, kelle arv on mõnikord kakskümmend. Haremiga ringi liikudes ja igaüks külastades võib hirved mitu päeva ilma toiduta minna.