Tüdruk - kirjeldus, elupaik, elustiil

Weasel kuulub relvade perekonda, see on väikseim oma esindajatest. See röövloom on äärmiselt mobiilne, kergesti ronib mis tahes takistustele, väljastpoolt annab see talle vähese sarnasuse roomajatele.

Välimus iseloomulik

Загрузка...

Sellel on piklik keha, õhuke, mida iseloomustab suur tugevus. Sellel on võimas kael, suhteliselt lühike saba ja lühikesed jalad, teravate küünistega. Koon on väike, nüri, ainult veidi suurem kui kaela paksus. Tal on heledad tumedad silmad, mõnevõrra nikerdatud nina. Kõrvad on üksteisest laiad ja ümarad. Sellel loomal on võimalus hoiatada vaenlast ja märgistada oma maad ebameeldiva lõhna abil. Selle aroomi saladus on saba lähedal asuvad näärmed. Naiste ja meeste kaal ja suurus on erinevad. Mehed on kaalust ja suurusest paremad kui naised. Nende pikkus on vahemikus 13 kuni 26 cm ja naistel 12-20 cm. Meeste kehakaal 40–250 g, naistel 30–120 g.

Värvuse karvkatte muutumine toimub erinevatel aegadel. Suvekuudel on karusnahkjas pruunikas pruuni värvusega päike. Sügisel ja talvel on valge karv. Vastavalt selle tihedusele ei muutu karusnahk, see on sama aastaringselt. Talvel on juuste pikkus pikem kui suvel.

Põhjapoolsetel laiuskraadidel elavatel loomadel on lõunavendadega võrreldes karvkatte pehmem ja siidine. Soe aladel elamine ei muutu sageli juuste värvi talveks.

Kus elab

Looma võib leida Aasias, Euroopas, Põhja-Ameerika mandril. Venemaal elab peaaegu kõikjal. Erandiks on põhjapoolsete saarte saared. Olenevalt elupaiga geograafiast on loomal mitu alamliiki. Kaukaasia, Transkaukaasia, Kesk-Vene, Kesk-Aasia, Trans-Baikali ja Siberi kallistused paistavad silma.

Looma asustustihedus ei ole kõikjal ühesugune, see näitaja sõltub otseselt toiduaine kogusest (närilistest) ja talupoegade esinemisest peamise konkurendi territooriumil. Looma elupaik võib olla väga erinev, kus on palju hiiri ja teisi väikseid närilisi: stepp, kõrb, taiga, mäed, tundra. Valib serva elukoha, kliiringu, metsade hävitamise, mägede, veekaldade, põldude marginaali. Talle meeldib asuda maapiirkondade inimeste eluruumide lähedal - varjualused, küünid, õlgede korid, tallid.

Weasel ei ehita ennast auku. Ta elab surnud näriliste eluruumides. Võib olla mitu sellist naaritsat, nende loomade kate on kuivade lehtede, sambla või rohuga.

Weasel on elukoht, millel on oma jahitsoon. See territoorium on väike, ei ületa 10 hektarit. Selle piirid on märgistatud lõhnaga. Jahipiirkond jaguneb mitmeks kohaks, mida ta omakorda külastab. Päeva jooksul võib minna kuni 2,5 km.

Eluviis

Weasel erineb oma julguse, agility, osavuse, agressiivsuse ja veretunnetuse poolest. Vaatamata oma väiksusele on metsaline suur oht. Tänu oma iseloomulikele võimetele ujuda, hüpata, ronida, sest praktiliselt ei ole takistusi. See võib indekseerida väikese ava kitsas pilus. Selle näiteks on inimeste reidid eramajapidamistele. Öösel võib loom täielikult hävitada lehmade, kanade, kanade, noorte küülikute, teiste kodulindude tibude karja. Ja see teeb seda mitte süüa, vaid jahimaastiku soojuses. Vastasel juhul, kuidas seletada viiskümmend kanat näriliste peadega, mida omanikud oma hommikupiirkonnas hommikul leiavad, kui leibkond elab lähedal.

Looduses on lemmikloomatoidu dieet koosneb hiirtest, peibutitest, moolidest, jääkarudest, hobustest, väikestest lindudest. Lisaks hamstritele, kaladele, kahepaiksetele ja teistele väikestele närilistele. Keha struktuuri tunnused võimaldavad sattuda näriliste naaritsatesse raskusteta. Weasel tapab oma saagi ainsal moel - kolju aluse pealekandmisel. Need loomad, kelle suurema suuruse tõttu on raskusi teha, on loomade lauale harvem. Need hõlmavad gopreere, rotte ja sarnaseid suurusega loomi.

Ta armastab pidu igal muna. Joo neid läbi mõned augud. Tuttavate toitude puudumise tõttu ei keela suured putukad, teod, väikesed maod, vähid. Sööb keskmise suurusega kala, mis võib saada, teades hästi ujuda. Ühe päeva jooksul vajab tibu toitu 40 g.

Toitude rohkusega tapab palju nisu, kui ta vajab süüa, muutes varud. Sageli on varjupaikades enam kui tosin närilist. Jahipidamiseks eelistab ta pimedat kellaaega, kuigi ta saab päeva jooksul toitu, kuid reeglina halbade ilmastikutingimuste korral. Selle territooriumi uurides ei jäta looma ühtegi jahimehe huvitavat objekti: kännu, auke, hummocke, langenud puid. Talvel, kui jah, see läheb lume alla pikka aega. Raske külma korral toimub jahindus ainult lume all.

Talvel ei ole loomal püsivat varjupaika. Viib maapealse elu, vältides avatud ruumi. Puhkepuupuidu all, puude juurtes, õlgedes, heina. See võib asuda maapiirkonna elaniku virnastatud puus, selle poolt söödud hiire pesas. Kui selle pesa leiavad kõrvalised isikud, lahkub loom. Cubs liigub ka teise kohta. Võimaldab hellitada end ohvriks, lõpuni, et kaitsta end ohtude eest ja kaitsta oma järglasi.

Aretus

Загрузка...

Abieluperioodi kohta ei ole täiskasvanute täpsed andmed kättesaadavad. Kirjandus ütleb, et kõik sõltub sööda suurusest ja soodsatest ilmastikutingimustest. See on tavaliselt märts, kuid rikkaliku toiduga saavad nad aastaringselt paljuneda.

Mehed ei erine monogamia põhimõtetest, paaritamisperioodil on nad vastandunud mitme vastassooga inimesele. Poegade arv poegides on tavaliselt 4–7, igal naisel on 2-3 isendit aastas. Olles pimedaks sündinud, haruldane keha all, jäävad nad ema juurde kuni täiskasvanu suuruse saavutamiseni. Reeglina on see 3-4 kuud. Iseseisva elu alguse ajaks jõuavad poegad suguküpsuse.

Loom liigub 18 - 25 cm pikkuste hüppedega, lumelähedasel moel loovad need hüpped ühest ahelast. Nad elavad oma territooriumil üksi.

Weaselil on ka oma looduskeskkonnas vaenlased. Need on suuremad röövloomad - rebane, nuhtlus, ermine, röövlindud. Sageli võidab vaenlane võitluses vaenlase käega rünnatud metsalise kurgus. Võitluse ajal teevad loomade isased heledaks.

Väärtus inimesele

Загрузка...

Selle looma hävitamine suurtes kogustes hiirtel ja nende lubamata jätmine reguleerib nende arvu ja see on inimestele kasulik. Erinevate allikate järgi tapab iga loom 2–3 tuhat hirmu ja hiirt.

Kommertsloomana ei ole tibu inimeste jaoks väikese suuruse ja saagikuse tõttu huvitav. On tõendeid, et iidsetel aegadel kasutasid loomad hiirte jahipidamiseks kiindumust. Sellisel juhul lakkas loom eksisteerimast, kui ta ei suutnud aretusrottidega toime tulla ja see asendati kassidega. Õnnelik eluiga ei ületa 8-10 aastat.

Video: Weasel (Mustela nivalis)

Загрузка...

Загрузка...

Populaarsed Kategooriad

Загрузка...