Jackdaw - kirjeldus, elupaigad, huvitavad faktid

Galka lind elab nii Euraasia lääneosas kui ka Aafrika mandri põhjaosas. Tavaliselt elavad nad linnades ja linnades, kus on lähedal avatud ala, näiteks niit või väli. Inimesed on sellest huvitavast linnust juba ammu huvitatud. Isikut meelitab lindude lähedus inimeste lähedusse asuda. Nendele inimestele on omane eriline armastus kõike geniaalne. Lisaks on need linnud seltsivad ja kergesti taltsutavad.

Kirjeldus

See lind on vares väiksem. Tema ehitamine on päris tihe. Pikkus jõuab 33-38 cm, lind kaalub vaid 140-270 g, selle tiibade pikkus on 66-73 cm, kui vaatate neid linde kaugelt, tundub, et nad on täiesti mustad. Sel põhjusel eksivad nad tihti ronuga. Nende nokk on üsna lühike, must. Saba on ümmargune, keskmine pikkus. Kui lind on põnevil, tõuseb pisut harja.

Peas, seljal ja rinnal, on ploomil hall. Põgedel ja pea taga on näha hõbedase tooni helgeid täpid. Nende saba ja tiivad on mustad. Ploomid valgustavad lilla või sinist värvi.

Mida vanemad mehed muutuvad, seda vähem on nende peapind. Põhimõtteliselt on mõlema soo jackdawid samad. Alaealised on värvituumad.

Võimsus

Lindu võib omistada kõikjalistele. Pesitsemise ajal püüab ta leida loomasööki. Teistel kuudel eelistab taimset toitu.

Suvel jahti loetakse selgrootuteks. Nad tahavad süüa erinevaid mardikaid, samuti rohutirtsuid, molluskeid, ämbleid, usse. Mõnikord võivad nende ohvriks saada närilised ja isegi nahkhiired. Jackdaws võib jahti elusloomi või surra. Aga porgand on äärmiselt haruldane. Mõnikord sööb ta tibusid või teiste lindude mune.

Taimsetest toitudest süüa marju, herneseemneid või nisu. Sageli söövad nad inimeste poolt visatud toidujäätmeid. Nad huntid või otsivad seemneid avatud aladel, mõnikord puus. Ta võib kaevata oma nokk maapinnal või sõnnikul. Mõnikord otsitakse putukaid kariloomavillas, mis heidab niidud. Linnades ja külades söödavad need linnud ruutudes ja aedades, prügi- ja köögiviljaaedades.

Elupaik

See lind elab kogu Euroopas, alates Atlandi ookeanist ja Aafrika mandri loodeosas asuvatest mägedest. Lisaks ulatub see vahemik Yenisei ja Altai. Euroopa territooriumil elavad kõikjal. Neid ei saa täita ainult Soomes ja Skandinaavia poolsaarel. Looduslikud elupaigad looduses on merede kivine rannik ja jõgede kõrge kaldad, mäed. Nad ei ela ainult soostes piirkondades või liiga avatud territooriumidel. Ülejäänud maastiku tüübid on sellele linnule üsna sobivad.

Enamikku selle liigi esindajatest võib leida väikelinnades ja külades, mille lähedal on avatud ala.

On teada, et juba 12. sajandil asusid linnud linnadesse. Tänapäeval elavad need linnud rohkem asustatud aladel kui looduses. Nad valivad vanad hooned, tornid ja muud hooned, et neid asuda. Selleks, et jackda ehitada pesa, teeb kõik avatud ruumid. Linnas leiavad nad kergesti toitu.

Põhja- ja idaosas asuvad populatsioonid on rändavad. Ülejäänud võivad vaeva otsida.

Liik

  1. Alpine. Keha pikkus on 36-38 cm, tiibade pikkus on 74-84 cm, kaalub 190-250 g, nende ploomid on mustad ja läikivad ning nende jalad on värvitud punaselt. Bill on kollane, lühike. Alpi lumepalli tiivad on kitsad. Selle liigi isased on mõnevõrra suuremad kui naised. Alaealised on ka mustad, kuid nende paljastus ei paista. Nende arve on kollakas ja nende jalad on pruunid. Alpi daws elab nii Marokos kui ka Ibeeria poolsaarelt Hiinasse. Nad eelistavad asuda mägedes.
  2. Daur. Nende lindude keha pikkus on 31-33 cm, väliste omaduste järgi on see väga sarnane Euroopa omadega, kuid need kaks liigi erinevad värvainete poolest. Need osad, mis on värvitud hallides Euroopa esindajatele ja valged Dahuri riikides. Nad elavad Ida-Aasias (see on Venemaa ida pool, samuti Korea ja Hiina). Ta elab mägedes mägedes. Samuti jõe orud. Avatud metsas saate kohtuda ka Dahuri aamaga.

Aretus

Jackdawid muutuvad seksuaalselt küpseks 2 aastat. Nad kuuluvad monogaamilistesse lindudesse ja leiavad endale partneri enne puberteeti. Sageli moodustub paar, kui linnud ei ole isegi aasta vanused. Mõnikord purunevad paarid esimest korda ja siis jäävad linnud koos elu.

Nende paaride paar pesitseb teistest isikutest eraldi või 20-30 paari. Kas varustada pesa teiste lindude esindajate, näiteks vankrite või tuvide lähedal. Pesitsemisperioodi algus sõltub ilmastikust. Kui kevad on varasem, siis võivad need linnud alustada aprilli alguses. Kui kevad on külm, lükkavad nad edasi kuni mai.

Jackdawide jope on sageli looduslik või kunstlikult loodud nišš. See võib olla näiteks kivi, õõnes või mahajäetud maja pööningul. Mõnikord hõivavad jackdawid lihtsalt eelmisel aastal lahkunud teise linnu pesa, mis jäeti maha. Nii naissoost kui ka mees ehitab pesa. See koosneb oksi, rohu ja hobuse sõnnikust. Nad teevad kuhja villat või sulgi, mõnikord vooderdavad pesa prügilasse või paberisse leitud riidega.

Paigutage korraga 3-8 muna. Kõige sagedamini on 4,5 või 6. Kui mingil põhjusel sureb sidur, siis naissoost munad uuesti. Munadel on kerge türkiissinine varjund väikeses täppis. Koostamine kestab umbes 20 päeva. Naine istub munade peal ja partner sel ajal annab talle toitu. Nestlings luuk on pime. Kehal on hall hall. Iga lapsevanem toob neile toitu. Kui nad jõuavad ühe kuu vanuseni, lahkuvad nad pesast. 7 päeva pärast lendavad nad iseseisvalt. Vanemad toovad nad toitu veel ühe kuu.

Need linnud elavad umbes 14 aastat.

Hääl

Nad on väga lärmakas. Tehke tugevad tugevad helid, mida saab kirjeldada kui "kai". See heli korratakse kuni 8 korda.

Huvitavad faktid

  1. Selle linnu vene nimi pärineb Vana slaavi sõnast, mida saab tõlkida kaasaegsesse keelde kui "musta". Seda sõna nimetatakse mõnikord mitte ainult liikide esindajateks, vaid ka lindudeks, kes näevad välja nagu pinnal. Need on varesed või mustad kanad. Varem nimetati seda sõna mustade juustega inimesteks. Arvatakse, et nimi on linnu häält jäljendav.
  2. Liigi "monedula" ladinakeelne nimetus on tõenäoliselt tuletatud kahest sõnast: "monedula", mis tähendab münti või raha, ja ka "edo", mida saab tõlkida kui "ma söön." Ovid mainib lindu oma "metamorfoosides". See räägib Kreeka printsessist, kes reetis oma riigi raha eest. Sellepärast muutus printsess linnuks, kes armastab säravaid asju väga.
  3. Looduses on selle liigi linde palju. Seda arvu ei saa täpselt nimetada, kuid hinnanguliselt on see 20–90 miljonit inimest, enamik elanikkonnast elab Euraasias.

Video: daw (Corvus monedula)